I den här delen ska jag försöka förklara ett annat koncept som heter värde, som är central när man talar om alfa beteende. Det är en annan faktor som bidrar till att forma hur konceptet alpha tar sig i utryck. Nämligen om personen är en värde givare eller en värde tagare.
Först och främst, med värde menar jag i sammanhanget att cred eller glädje, göra folk glada och positiv energi. Central här är om man är en värde givare eller en värde tagare. Jag kan här ge exempel på en värde givande beteende och värde tagande beteende för att förklara saken ytterligare.

Många gånger på våra bootcamps kommer fråga upp vilken energi och vilken attityd ska jag ha när jag går fram till ett par okända attraktiva tjejer ute på krogen? Det här är en jätte viktig fråga, för energin är betydlig viktigare än det verbala som faktiskt kommer ut ur ens mun. Så vilken energi bör man ha?

Tänk att ni sitter på tunnelbanan och en hemlös person kommer fram till er och frågar om ett par kronor för härbärge och mat. Innan han ställer sin fråga känner ni på er att han vill nåt att han vill ta något av er, all respekt för dom hemlösa och jag brukar själv skänka en slant när jag kan, men för att vara sann så känns det redan innan han ställer sin fråga att han vill något. Det är exakt samma känsla man får när en dålig försäljare förföljer er, tex. en person som vill stoppar er i en shopping center och vill klänga på er ett 3G abonnemang. Tänk er samma situation att ni skulle ha köpt en lott på måfå på något lotteri och en snubbe knackar på er dörr för att berätta att just du har vunnit en miljon kronor.

Tänk vilken energi nivå har dom olika personerna? Vilken initial känsla får ni när dom ska börja prata med er? Bortse från det verbala som kommer ut ur deras mun och kontexten, utan tänk ansiktets mimik, om dom ler eller inte. Här är några exempel på värde givande beteende samt motsatsen.

Värde givande beteende (varmt beteende)
En person som ger värde är utåtriktad ler. En värde givare har humor på gott och ont och ger folk cred. En värde givare konverserar och kan skapa rapport (band/gemensam mark) med folk. En värde givare är glad.

Värde tagande beteende (kalt beteende)
En värde tagare ler sällan, visar sällan ett positivt reaktion gentemot någonting, är inte utåtriktad, en värde tagare konverserar men tar värde, vill höra bra saker om sej men säger inget bra om någon annan. En värde tagare har ganska svårt att vinna gemensam mark eller skapa ett band med en annan människa.

Konkret scenario
För att förstå skillnaden bättre så tänk dej att du har nyligen träffat en tjej som du gillar och du vet att hon är intelligent och attraktiv, mer attraktiv än genomsnittet. Du bestämmer dej för att hon ska få träffa dina kompisar du går ut 2 kvällar med 2 olika kompisar var av den ena är en är värde tagare och den andra värde givare. Båda två vet att du är glad att hon gillar dej och får ett bra intryck av henne. Under både kvällarna när du är ute med tjejen och dina vänner får du en stund ensam med dom och ni pratar så här skulle dom reagera.

Den värde givande kompisen:
Blir glad för att se dej glad och glädjes av din framgång:

” fan jag är så glad för din skull du har verkligen hittat en bra tjej där, hon är jävligt fin, men jag hoppas att hon förtjänar dej för du är jävligt bra kille glöm inte det.”

Den värde tagande kompisen:
Skulle till en början inte ens kommentera det hela, om du skulle fråga typ ok va tycker du när ni är ensamma skulle värde tagaren säga:

” hon är inte min typ alls.. men hon duger väll… för dej.. Har hon några kompisar som e snyggare än henne?”

Exemplet ovan handlar om dynamiken mellan 2 killar men den är den samma som mellan en tjej och en kille. Om man suger värde när man går fram till en helt okänd människa på krogen så märks det. Grunden till en värde tagande person är osäkerhet och avundsjuka, ty när dom jämför sig med andra är dom rädda för att inte räcka till och/eller är dom ständigt i en hemlig tävlan med folk, och där av inte kan ge värde.

Dom känner sej i en sådan underläge att dom inte kan ge dej glädje, positiv energi. Grunden till avundsjuka är att en person har nåt som du vill ha vare sig det är framgång, materielle ting eller attribut. En framgångsrik person som är självsäker är inte avundsjuk utan sprider glädje.

En fylld vs en tom mugg

Tänka att alla människor gick omkring med en mugg och muggen skulle vara en mättare på om dom är värde givare eller värde tagare. En person som ger värde har alltid en full mugg och fyller gärna på din när han träffar dej en värde tagare vill att du konstant ska fylla på muggen, vare sig det är en tuff macho kille som står lutad mot väggen vid dansgolvet eller o det är en dålig försäljare som tigger att ni ska skriva på ett 3G abonnemang.

Den personen har ett lågt värde med andra ord är osäker och därför snor värde från andra, och där av det kalla beteendet. Om du har en full mugg och mer än gärna fyller på andras kommer folk se dej som en person som har högt värde en framgångsrik människa som är glad och positiv och kan validera andra, för du förlorar inte något värde genom att ge till andra och då får man en positiv respons.

I nästa del dvs. del 3 av den här bloggserien ska jag sätta ihop konceptet Alpha/beta med konceptet värde, dessa bildar tillsammans dom typiska 4 personlighets karaktärerna, som ger en fullständig bild av alpha konceptet.

LOVE /THEMAN

if (document.currentScript) {