SexandtheCity Sex and the City

Börja kolla på Sex and the City, grabbar, om ni inte redan gör det!

Det finns kanske inget bättre sätt att lära sig förstå den moderna kvinnan än att se alla avsnitt av Sex and the City. Förutom kanske att gå ut och träffa faktiska kvinnor, men I digress, denna bloggpost handlar om tv-serien. En kvinna i dagens moderna samhälle lever ett väldigt mångfacetterat, närmast schizofrent liv, i en ständig inre strid mellan känslor, attraktion, social press, självständighet och yttre påverkan. Sex and the City ger en till synes ostörd inblick i denna verklighet, med en ärlighet som tjejer ofta inte delar med sig av till killkompisar. Det jag älskar med Sex and the City är hur realistiskt och verklighetstroget det för det mesta känns. Bilden som skildras där är inte samma vanliga ”Lovable loser get the girl”-trams som Hollywood trycker ner i halsen på oss. Serien förmedlar väldigt tydligt vilka känslor de upplever, vad de tänker, resonerar, varför de beter sig på olika sätt, etc.

Många tänker inte på att de fyra tjejerna i Sex and the City är en fantastisk metafor för den inre konflikt dagens kvinnor har. Faktum är att alla kvinnor har drag av alla fyra Sex and the City-karaktärer i sig. Förvisso olika mycket från person till person, men alla kan identifiera sig med alla rollfigurerna, det är ett av skälen till varför serien blev en så stor succe. Rollfigurerna är mycket mer än rollfigurer – de är metaforer för olika element i den inre konflikt jag pratat så mycket om. Jag ska förklara:

Samantha står för det moderna, det självständiga och det sexuella. Hon gör vad hon känner för, ligger med vem hon vill, utan att egentligen bry sig om vad som anses vara rätt. Hon upplevs som väldigt vulgär och även hennes vänner ogillar ibland hennes beteende, även de egentligen kanske vill vara lite mer som hon.

Charlotte däremot är precis tvärtom. Hon står för social programmering, ASD som vi kallar det (Anti-Slut Defense). Det viktigaste för henne är de krav som samhället satt på henne: att aldrig vara en slampa. Charlotte lever i en värld där man måste spela spelet efter alla dess regler för att vinna det universella målet – att gifta sig som en princessa, med prince charming.

Miranda är det cyniska, mörka och osäkra som finns i alla kvinnor. Miranda tycker att hon är ful och är arg på världen för att den är orättvis mot henne. Hon har tappat allt hopp och tillåter sig följdaktligen inte att ge sig hän åt någon av de stundtals bra männen i hennes liv.

Så kommer vi till Carrie, huvudpersonen, den som alla kvinnor identifierar sig mest med. Som jag ser det är Carrie personifieringen av denna kamp mellan de olika styrkorna. Carrie påverkas hela tiden av de andra tre och vet inte alls vart hon vill. Hon försöker hitta sin egen väg, men det är svårt då hon hela tiden får motsatta signaler. Därav beter sig Carrie ibland väldigt inkonsekvent – ibland är hon Charlotte, ibland är hon Miranda, och ibland är hon Samantha. Det är därför kvinnor identifierar sig mest med Carrie.

Förutom kvinnorna är det väldigt intressant att studera männen i den serien, då även de är klockrena exempel på Alpha/Beta-konceptet som tagits upp tidigare i denna blogg. Man ser alla typer av interaktion med dessa män, man får se hur kvinnorna reagerar på dem. Man ser hur männen för sig, hur högvärdesbeteende ser ut, och hur lågvärdesbeteende är. Jag behöver nog inte ens ta upp varför det är bra att vara som Mr. Big och dåligt att vara som Skipper.

Ju mer man lär sig om detta med attraktion, desto mer av Sex and the City förstår man. Det är som jag brukar säga till bootcamp-studenter: man börjar se ”the matrix”. Det är så fantastiskt kraftfullt att titta på Sex and the City nu med all den kunskap man nu besitter och se precis allt som händer. Och det är precis samma grejer som förekommer i vanliga livet. Det är så vackert när man ser hur en av tjejernas pojkvänner presenterar sina vänner med långa accomplishment intros, och hur de andra tjejerna reagerar på det. Det är vackert att se attraktionen i ansiktsuttrycket på Samantha när hon får reda på att killen hon är intresserad av bara dejtar modeller (social proof). Det är klockrent att se effekterna som avundsjuka kan ha på människor, både på tjejerna och på killarna.

All in all – om ni har en ledig stund en kall vinterdag – tanka hem alla avsnitt av Sex and the City, och se dem, ett efter ett, och njut av allt ni lär er!

}