Tja alla!

God fortsättning och må 2008 bli allt det ni önskat er! Efter att ha tittat runt lite i bloggsfären slog det mig plötsligt att majoriteten av alla bloggar handlar om mode…

Ja, det låter lite konstigt (för att inte säga ytligt), men så är det. Surfar man runt lite så ser man den ena bloggen efter den andra där man kan läsa allt möjligt om vad man ska ha på sig. Vad som här ”chiq” och vad som är töntigt, för att inte nämna hur man ska snappa åt sig massa saker när det kommer till vårmodet.

Här är några exempel:
http://manolo.se/
http://www.stureplan.se/frame.php?main=http://blogg.stureplan.se/kling/

http://rar.tjejsajten.se/
http://hotspot.webblogg.se/
http://stockholmstreetstyle.feber.se/feber/art/37763/gustav/

Jag låter kanske lite gubbig när jag skriver detta, vilket inte gör mig rättvisa, egentligen. Jag måste medge jag är rätt ”fåfäng”, kollar mig ofta i spegeln och funderar på vad jag ska ha på mig. Dock är jag ingen trendnisse eller märkesfjant, eftersom jag vet att det spelar mycket liten roll.

Därav denna bloggpost, den första av två som kommer att handla om mode och stil ur ”pick up”-synpunkt och inte mode generellt. Kort sagt en del tankar och idéer kring ”do’s and don’t's” vad gäller kläder och stil i kontexten att attrahera tjejer.

Del 1 ska försöka klargöra mode ur ett ”pick up”-perspektiv.

Del 2 kommer att behandla fyra typiska karaktärer vad gäller mode. Detta syftar till att bättre förklaravad som är ”rätt och fel” och varför.

Mode!
Det är fredag kväll. Musiken pumpar ur din stereo, du kommer ut ur duschen och ser missade samtal med polaren du ska möta upp för kvällens utgång och du tänker: ”shit jag måste lägga på ett kol här för att inte komma för sent!”

Och då kommer den eviga frågan: ”Vad ska jag ha på mig?”

Svaret är JA! Självklart spelar det roll, även om ingen har fått ligga eller inte ligga enbart pga sina kläder och att bra game är viktigare än allt annat så spelar det fortfarande in. Den som säger att det yttre är helt oviktigt är en hycklare! Det är det första man ser hos en människa, innan personen i fråga hunnit starta en verbal kommunikation eller någon ordentlig subkommunikation inletts så sker ett första intryck. Föreställ dig en situation där du kommer till busshållplatsen och inte vet när bussen kommer. När du kollar så ser du att det inte finns någon tidtabell, så du måste fråga någon som står vid hållplatsen. Vid hållplatsen står det 4 andra killar:

Kille 1 : Har en prydlig vanlig frisyr som ser ut att vara vattenkammad. Han har Dockersbyxor som är perfekt långa för att det inte ska bli något fall på skorna och en randig skjorta som har knappar så att kragens kant ska sitta fast, runt midjan har han något som ser ut som en magväska som han har sin mobiltelefon i.
Kille 2: Har en kostym som sitter ganska bra, men sticker inte ut på något sätt. Han är en helt lagom företagskille. Han har en portfölj nedställd bredvid sig och runt halsen en slips som inte sitter så hårt knuten.
Kille 3: Har på sig en svart hatt, skinnjacka, jeans och ett par Adidasskor av retromodell.
Kille 4: Har stora hörlurar, ganska långt hår med rosa slingor i och knallorange:a utsvängda byxor. Han ser ut som något mellan en hippie och en rejvare.

Gör en mental bild av dem innan du läser vidare.

Färdig? Kom ihåg bilden i ditt huvud! Då kan du läsa vidare…

Den mentala bilden fick dig att göra ett par antaganden om dessa fyra individer, eller hur? När jag skrev om dessa 4 förklarade jag inte deras storlek, etniska ursprung eller deras personlighet, men baserat på deras klädsel så gjorde du förmodligen vissa antaganden. Vi gör alla såna antaganden, vi har upplevt olika typer av människor, tagit del av kultur som filmer, böcker och TV-serier där vi fått lära oss hur dessa ”typer” är som personer. T.ex., om man ser en kille som kör ner för en gata på en motorcykel så tänker man inte ”ahh, revisor” och ni skulle förmodligen inte antaatt kille nummer 2 spelar i ett rockband.

Det jag försöker säga här är att sätt dig in i en tjejs huvud! När du börjar interagera med en okänd tjej (eller kille för den delen) så är dina kläder en viktig bit information den andra personen har att förlita sig på, framförallt till en början . Dina kläder är ett medvetet val och föll inte på dig av en händelse. Folk gör antaganden om dig som person, rätt eller fel, baserat på ditt yttre utan att de ens är medvetna om det Tjejer i synnerhet gör dessa antaganden när en okänd kille börja prata med dem. Hon kan, baserat på dina kläder, kategorisera dig som tråkig, kreativ, rebellisk eller sexig.

Hon kommer att anta att du är och har samma livsstil som andra män som klär sig på ett liknande sätt och som hon har träffat tidigare. Hon kommer att dra stereotypa generaliseringar om dig baserat på ditt yttre, helt enkelt. Vad du har på dig är därmed viktigt inte bara för att framhäva ditt utseende utan även din identitet och personlighet. Man kan se det yttre som en förlängning av dessa ”inre” delar.

Peacocking
Inom pick up pratar man ofta om Peacockingkonceptet som direkt översatt betyder ”påfågling”, i brist på bättre ord.

När påfågeln ska para sig väntar hanen i sitt revir på att en eller flera honor skall visa sig, varvid hans spektakulära spel kan börja — han fäller upp sin magnifika fjäderplym, rör sig i cirklar och med snabba darrningar i hela fjäderskruden kan ett högt, metalliskt klingande ljud åstadkommas. Om honan finner hanen tilltalande avslutas föreställningen med parning.

Därav ordet peacocking. Detta betyder inte att man ska ha fjädrar på sig och röra sig i cirklar, utan snarare att våga sticka ut med sin stil. Peacocking betyder i princip att man har på sej ett plagg som drar till sig uppmärksamhet. Det kan vara allt mellan en t-shirt som har ett stort och utmärkande tryck till en halsduk som sticker ut eller en annorlunda rock. Detta i sig medför social press, tjejer eller killar kommer att kommentera på detta plagg på gott och ont, men när du visar att du är bekväm med plagget eller accessoaren i fråga så är det i sig en demonstration av ett högre värde från din sida och ett intressant och ofta rent ut sagt attraktivt karaktärsdrag.

Minst en intressant ingrediens
Jag kan ärligt här säga att det inte finns någon magisk formel när det kommer till mode och vad man ska ha på sig som kan appliceras på alla. Det sämsta antagandet en tjej kan göra med ditt utseende som underlag är att du är ”platt”, att hon tycker att du ser ”tråkig” eller ”slätstruken” ut. Med det menar jag inte att man måste se ut som en rockstjärna eller ha något jätteextremt på sig, men man ska undvika att vara tråkig eller alltför ”vanlig”. Generellt kan man säga att man bör han minst ett uppseende väckande plagg eller föremål på sig som fångar ögat. Försök dock välja ut något som passar din stil i övrigt, men sticker ut lite extra.

Att vara naturlig och projicera sin identitet.
Dom flesta människor har en stil som är mer eller mindre en förlängning av deras identitet. Stilen har lite grann med mode och trender att göra men återspeglar ibland även populärkultur som tex musiksmak, subkultur etc. Man behöver inte helt och hållet lägga om sin stil om man tycker att den fungerar. Se det hela mer som en volym knapp och vrid upp den. Är du killen som jobbar på ett kontor och har på dig dockers byxor och en randig skjorta prova att ha på dig lite välsittande jeans, kavla upp ärmarna på skjortan, etc.. Man brukar säga att attraktivt beteende är lättsamt och det är vad din stil bör förmedla, lite cool men lättsamt beteende.

Pecocka till din fördel
Peacocking kan också andvändas för att hjälpa till att projicera en viss energi. T.ex. en kille som är ganska kort och verkar lite ”ofarlig” i bemärkelsen av manlig sexuell energi skulle jag råda ha på sig en T-shirt med ett stort tryck på som säger mottsatsen. Jag såg en väldigt snygg märkes t-shirt med ett stort rött tryck på. Trycket va på ett knogjärn. Jag själv är kortrakad och tränar en hel del, dvs är jag ganska stor, dessutom har jag etnisk bakgrund i mellanöstern. Gör en mental bild av mig nu! Är du rädd? Om du såg en stor invandrare i en mörk gränd på kvällen utan leende, med en tight t-shirt med ett stort knogjärn på skulle din första tanke förmodligen inte vara kramar, i alla fall.

Skämt åsido, jag kan förstå att det är så, därför måste man i viss mån anpassa sig till alla som gör antaganden redan vid första ögonkastet, utan att för den skull klä sig som alla andra. Ibland skiter jag i det och har typ en knogjärns t-shirt men när jag peacockar brukar jag ha på mej en riktig färgstark (röd) och feminin sjal som jag har runt halsen in en okonventionell knytning. I övrigt klär jag mej snyggt men inte särskilt utstickande, det mesta är i svart och vitt.

Allt hänger ihop, men sjalen är en viktig detalj som gör 2 saker:

För det första drar den ner min manliga energi och tonar ut den så att jag inte ser ut som en dörrvakt eller kåkfarare, utan lite snällare.

För det andra kan de flesta inte placera mig i ett fack eftersom sjalen utgör en paradox i det som annars skulle bli en typisk stereotyp. Det blir därmed svårt för en tjej att snabbt göra antaganden om mig som person, vilket gör mig mer intressant.

Det låter kanske lite banalt men jag fascineras fortfarande över hur mycket kommentarer och uppmärksamhet jag fortfarande får för att jag har på mig en kärringsjal på krogen…men det funkar, och det är det som är det viktiga!

Peacocka lugnt och ”keep an eye out”, del 2 kommer snart.

LOVE / THEMAN