borat beachen Vad ska man ha på sig? Del2

Tja alla! Så var det dag att publicera del 2 i den här artikelserien om vad man ska ha på sig ur ett “pick up”-perspektiv. I del 1 gick jag genom varför och på vilket sätt det är viktigt med hur man klär sig. Där kan du också läsa om konceptet peacocking, vad det innebär samt vad man ska tänka på.

För er som inte läst den, gör det nu så kan ni få en bättre förståelse och nytta ur den här artikeln, ni hittar den HÄR!
Som jag förklarade tidigare finns det några stereotypa karaktärer eller snarare karaktärsdrag vad det gäller klädsel och utseende. Jag ska här gå genom 4 typer som täcker hela skalan. Jag vill dock säga att det här bara är en grov skiss, som givetvis består av någon sorts extremer, även jag tror att alla kan känna igen sig i något av dem och se vilken de tenderar till mer än den andra.

Chodekillen:

Det här är killen som har på sig vanliga slätstrukna kläder helt utan sinne för smak inom mode. Han ser på det hela som en funktionalitetsgrej i stil med, ”jag har kläder på mig för att inte frysa”. Han knyter alltid skorna ordentligt. Hans byxor är alltid exakt så långa så att det inte blir något fall på skorna. Om han har skjorta är det i regel en skjorta som inte sticker ut på något sätt och givetvis inte är figursydd. Chodekillen har inte det minsta sinne för passform.

Han kan ha på sig en skjorta som är 2 storlekar för stor och ett par jeans som är en storlek för liten och uppdragen så att byxornas översta knapp sitter precis på eller övernaveln. Skjortan är gärna av button-downtyp, och han har självklart en t-shirt under skjortan. Om han är yngre gäller samma sak. Han har jeans som är lite för korta, hårt knutna gymnastikskor (löparskor oftast) och en flanellskjorta / t-shirt som är instoppad i byxorna. Skärpet är oftast gammalt och man ser att den har varit med alldeles för länge. En annan sak som utmärker choden är materialet fleece! Han har gärna på sig fleecetröja till vardags, typ till jobbet eller skolan.

Jantelagskillen:

Jantelagskillen är lik choden men har ändå lite sinne för vad som är snyggt och inte. Han väljer kläder med både skönhet och funktionalitet i sinnet och har faktiskt lite sinne för kontext och klädsel, t.ex. om han ska gå fest tar han på sig något som han inte har till vardags och försöker piffa upp sig lite. Men han ser fortfarande rätt slätstruken och vanlig ut.

För att utrycka det hela kort så gör han inga grova fel som choden vad det gäller val eller passform, men han gör inte många rätt heller. Han smälter in helt enkelt. Han ser vanlig ut, varken tråkig eller cool utan lagom, grå och lite trist. Inga starka färger, eller något som kan ses som ickekonventionellt rör hans kropp. Hans frisyr är clean och välklippt men inte stylat. Jantelagskillen är som namnet antyder, en “vanlig” kille.

Modekillen:

Här har vi den modemedvetna killen. När han väljer kläder eller sin frisyr så är det mode som går före allt, märket är viktigt. Om något är trendigt just nu som smala spetsiga skor med tighta jeans så har han det. Han kan sätta på sig vad som helst, även om han tycker att det är obekvämt, så länge det är “inne”. Han lägger mycket pengar på kläder hela tiden och deras primära funktion är att projicera hans status i samhället. Därav märkeskläderna som gärna ska vara dyra eller exklusiva och självklart av senaste modellen. Han vill tillhöra en grupp med likasinnade vad det gäller klubbar, utgång, jobbet etc. och det är viktigt för att få vara en del av den gruppen att visa att man platsar. Nu kanske ni tänker på “brats”, men det är inte bara dem det gäller. Om man går in på en webbdesignbyrå t.ex. och kollar på den gruppen så fattar ni vad jag menar, alla sticker ut som en trendig kille om man ser dom på stan men kollar du på samma kille på den klubben han hänger eller på hans jobb så är det som dom klonat fram dem. Alla sitter där, käkar sushi till lunch och kör ett yoga pass, har Palestina-sjal (utan något som helst politiskt tänk bakom), har Acne/Cheap Monday-jeans och någon ”retro” tröja/t-shirt som de köpt för minst 500 spänn. På så sätt sticker dom ut från den stora massan, men de är fortfarande en del av sin lilla fårskock. Modekillen har en hel armé av folk som är precis som han.

PS. Vill ni se såna människor är det bara gå på White Room för att se bratversionen och ni kommer att se att 80 procent av killarna har samma stuk. En annan version av dom här människorna kan ni hitta på ”SoFo” i Stockholm (South Of Folkungagatan), eller på en fest på Konstfack i Stockholm. Poängen är att den här gruppen är starkt influerade av vad alla andra tycker, skillnaden mellan dem och t.ex. jantelagskillen är bara att dom har valt en grupp av folk som de följer.

Freaket:

Den här gruppen är den minsta skulle man kunna säga. Här har vi alla dom här killarna med utsvängda knallorangea byxor inköpta från butiken Saturn Return eller punkare och annat folk som kan sätta på sig riktigt jävla outrageous shit. Vad gäller passform är de precis som choden, och beträffande färger och att sticka ut är dom raka motsatsen till jantelags killen. Kläder för den här killen är ett verktyg för att utrycka sin totala skillnad mot den större gruppen. Dessa människor tillhör oftast en viss väldigt avgränsad subkultur, som tex punkare, rejvfolk eller newage killar som har magiska kristaller och sarong. Sist men inte minst, min personliga favorit inom den här gruppen: folk som sysslar med lajv. Där jag bor finns det en kille som har en stor munkrock gjort av brunt filtmaterial på sig, han påminner lite om prästen i Robin Hood.

Runt midjan har han ett rep gjort av något naturmaterial som jag antar att han gjort själv, nacken är smyckad med några halsband som ser ut att vara gjorda av ben. Jag har utan att skämta sett killen stå i tunnelbanan med en hemmagjord pilbåge på axeln och han ser ut att vara runt 25 år gammal.

Han sticker iaf ut, om man säger så! En positiv sak om den här kategorin är att dom bryr sig enormt mycket om sin utstyrsel, utan att låta sig konditioneras socialt av reklam i herrtidningar, på TV eller annat i sin omgivning. De går emot konsumtionstrender och har på sig det de vill, på gott och ont.

Var ska man vara på den ovannämnda skalan? Jag skulle säga att man ska vara någonstans mellan freaket och modekillen. Nyckeln är att inte hamna för mycket i något av facken. Ha en specifik stil, som tex. streetkläder eller lite finare kläder, men skit i märket för det säger inget. H&M går jättebra om du gillar det, men se inte ut som alla andra som har den stilen och skit totalt i konsumtionstrender som t.ex. märken eller mode. Våga ta ut svängarna och sticka ut lite som freaket vad det gäller färger etc. Sist men inte minst: Använd sunt förnuft och prova dig fram. Det här är ett sinne man utvecklar och varje person har en stil som passar just dem. Att hitta sin stil är inte som att koka nudlar på 3 minuter, det tar tid och jobb, så låt det vara en pågående process!

LOVE / THEMAN

d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);