01 falukorv Varför jag ÄLSKAR jantelagen

Man kan ju tänka sig att jag som attraktionscoach, och som väldigt attraktiv man inte skulle ha så mycket till övers för jantelagen, en lag som säger att man inte ska tro att man är något, vilket jag uppenbarligen tror. Men häng med här, så ska jag förklara för er, mina kära läsare, varför jantelagen är en fantastisk uppfinning och varför den gör oss så mycket gott.

Denna bloggpost är en fortsättning av tankegångarna i posten ”Att vara normal”.

Jantelagen är den oskrivna lag som säger att man inte får sticka upp och tro att man är något. Jag ska inte gå in på jantelagen i detalj, jag nöjer mig med att länka till wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jantelagen.

Så varför älskar jag då jantelagen? Jo, är ni med nu? *trumvirvel*
FÖR ATT DEN OMFATTAR ALLA UTOM MIG!
Låter det pretentiöst? Bra! Häng med nu så ska jag förklara!

Jantelagen är en social kod som finns i alla mänskliga samhällen, men som är extra tydlig i t.ex. det svenska. Jantelagen finns till för att främja mediokritet, dämpa kreativitet, minska folks självförtroenden, och stävja initiativtagande (Många fina ord, jag vet!). Skälet till att den finns är för att vi som människor har ett komplext arbetsfördelningssystem, och alla kan inte vara ”THE MAN” hela tiden. Om alla skulle ta för sig så skulle det uppstå massa problem och konflikter i världen, så det är bäst att ingen tar för sig. Nånsin.

Vilka gäller jantelagen?
Vilka är det då som omfattas av jantelagen? Jo, det är ju alla. Men är det verkligen alla? Om ni tänker på det, om man läser i Aftonbladet, inte klagar väl tidningen på att princessan Madeleine brytit mot jantelagen? Eller att Linda Rosing eller Mikael Persbrandt brytit mot den? Jantelagen tycks således omfatta alla utom de som upplevs ha högt socialt värde i sammanhanget.

Vi ser det från ett annat håll. Vad är det som säger att man ska följa jantelagen? Vilken lag säger att man ska följa jantelagen? Var står det skrivet? Jo, det enda som säger att man ska följa jantelagen är ju jantelagen själv! Filosofera kring detta en sekund och häng med här. Som ni ser har vi hittat det stora kryphålet i jantelagen: Man behöver bara följa jantelagen om man redan följer jantelagen. Det är således väldigt enkelt att bryta sig ut – man slutar helt enkelt att flöja den.

Vad tjänar man på att lämna jantelagen?
Varför är det då bra att lämna jantelagen? Som jag redan tidigare förklarat så är det faktum att man inte omfattas av jantelagen ett tecken på att man har ett högre socialt värde. På mellanstadiespråk innebär det att man är ”coolare” (Jag är medveten om att det är astöntigt att sätta citattecken kring ordet cool). Det faktum att man vågar bryta mot den sociala koden visar att man har stake. Det är attraktivt att ha stake.

Dessutom ger det en massa fördelar: om man vågar gå fram och snacka med en tjej så får man ju snacka med en tjej! Om man vågar beställa en hamburgare utan tomat så slipper man pilla bort sin tomat! Om man vågar stå och inte dricka något på krogen så spar man femti spänn! Osv osv…

Samtidigt agerar ju jantelagen som skydd för oss med högt värde genom att låsa ute alla jantelagsföljare. Det faktum att det inte är ok att gå fram och prata med en tjej gör att vi får vara ifred mer med den tjej vi pratar med! Det faktum att det inte är ok att be om den där extra fördelen gör att det finns massa extra fördelar kvar till oss! Det här är en storskalig världskonspiration, så var noga med att inte berätta om detta för folk! Jag vill ha jantelagen kvar, så låt detta förbli vår lilla hemlighet!

Men den viktigaste fördelen med att inte följa jantelagen är inte ur yttre social synpunkt utan ur inre, ens inner game. Att våga bryta mot meningslösa sociala koder får en att känna sitt eget värde. Det får också en att sluta bry sig om småsaker som andra människor bryr sig om och lägga energi på det som faktiskt är viktigt.

Vad ska man då följa?
Jag menar absolut inte att du ska ha en ”FUCK THE WORLD”-inställning och gå omkring o bete dig som ett svin överallt. Det vet de som känner mig att jag inte gör. Men istället för att leva efter någon dum social kod kan man leva efter sina egna interna värderingar. Alla har vi en kompass som säger åt oss vad vi tycker är ok och inte. Ibland färgas den av jantelagen, de gångerna måste man noga tänka efter om det är ens värderingar eller jantelagen som man följer. Men generellt, lev och låt leva, dela med dig av ditt höga värde till din omgivning. Behandla människor med respekt så kommer de behandla dig med respekt tillbaka.

Kommer inte detta leda till problem för mig?
Det finns folk som blivit vääldigt bra på att följa reglerna. De har byggt sin identitet kring detta och upplever att de har en social status för att de är så jävla bra på att följa jantelagen. Mer än så, de tror att de har högst status i gruppen, för att de är coolast av jantelagsföljarna. Det faktum att du lämnar gruppen och antar högvärdesbeteenden kommer säkerligen ställa till med vissa problem. Detta område är egentligen en hel egen bloggpost så jag ska inte gå in på det djupt här, men var beredda på att vissa människor i er omgivning kommer att vilja att ni rättar er i ledet igen. Det är ok, det är deras jantelag som talar. Ingen kommer nånsin starta slagsmål med dig för att du inte följer jantelag, så det är bara att carry on!

Men praktiskt, vad ska jag göra?
Sist men inte minst ska du få några grejer att träna på:

* Be om saker. Våga be om en tjänst.
* Gör krångliga beställningar. Inge mer stor stark/vodka redbull. Beställ jordgubbsmojitos med extra lime. Förvänta er att ni kommer få det ni beställt. Beställ aldrig något rakt av från menyn, krångla till det lite!
* Prata med människor du kanske inte skulle pratat med. Detta gäller alla former av personal till exempel.
* Fråga inte om lov om det är något du tror du får göra – gör det bara! Du kan alltid be om ursäkt efteråt.

Generellt ska du få denna tumregel som du kan följa till vardags. Tänk: ”Om det inte vore för jantelagen, hade jag då velat göra X?”. Eller ”Tycker jag, bortsett från jantelagen, att det är ok att göra X?”. Om svaret är ja – gör X och se vad som händer! En annan tanke är ”Om kungen gjorde X hade jag reagerat på det?”.

Om du är extra ivrig på att öva dig så kan du tänka följande: ”Finns det någon handling X som går att göra just nu som jag tycker är ok att göra men som jantelagen säger inte är ok?” Om ja, gör X!

Testa dessa grejer och ni kommer att märka att ni mår bättre med er själva, att ert självförtroende börjar växa, och så småningom kommer ni skratta åt denna övning och inte ens förstå den. Då har ni lyckats.


That’s it för denna gång. Kom ihåg – berätta inte detta för nån! Jag vill ha min jantelag kvar, så låt detta vara vår lilla hemlighet!

Kärlek till er alla!
//Nomaggiz

d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);