I denna post ska jag reda ut ett av de mest missuppfattade koncepten inom game – och helt klart det mest missanvända. Negs. Låt mig berätta en historia.

I helgen när jag var ute träffade jag två tjejer. Jag kände vagt igen den ena och tyckte att hon var gullig. Mindes inte var jag hade sett henne förut. Jag öppnade dem och de brast ut i en stor reaktion:

- Det är ju DU!
- Jag? Ehm, jo, klart, det är JAG! *ser lite oförstående ut*
- Vi möttes för jättelängesen. Du sa att jag såg ut som en pudel.

Efter mycket om och men luskar jag fram var jag träffat denna tjej. Det var över ett år sedan, i mina tidiga game-dagar. Jag hade inget minne av interaktionen – jag har sedan dess träffat tusentals tjejer ute och interagerat med dem, jag kan rent praktiskt inte komma ihåg alla. Men hon kom ihåg mig, för jag var så pass utstickande att hon la mig på minnet, trots alla killar hon träffat efter det.

Min poäng är denna: Vi ränner runt ute på klubbar och öppnar tjejer till höger och vänster. Vi blir hela tiden lärda att inte bry oss om utgången av varje interaktion och experimenterar med vad som funkar och vad som inte funkar. Det mesta funkar inte, och det lär vi oss av och antecknar till framtida referens. I processen är det lätt glömma bort att det faktiskt är riktiga människor vi interagerar med. Den där tjejen du slänger en kommentar till för att testa hur den funkar är en person. Hon har ett namn, hon har drömmar och visioner. Och även om hon är en av 20 tjejer som du öppnar under kvällen är det hög sannolikhet att du är den enda annorlunda killen som öppnar henne. Dvs du är mkt mer speciell för henne än vad hon är för dig. Acceptera detta.

Negs / Neggar, vad är det?
Enligt Mystery är negs ett negativt påstående som man slänger ur sig i förbifarten för att visa tjejen att hon minsann inte är så intressant för dig, samtidigt som det är ett sätt att diskvalificera dig – att skapa intrycket att du inte raggar på henne. Två olika tolkningar av konceptet alltså, och radikalt annorlunda. Eftersom det populäriserats i boken The Game är negs ett av de första game-koncepten som folk får lära sig. Således får det lätt en ”magic pill”-klang till sig – säg något negativt till henne och hon kommer att attraheras. Resultatet har blivit att det springer runt en massa killar därute och slänger ur sig drygheter till tjejer och tror att de är raggningskungar. Detta är en av de stora anledningarna till att Game i vissa kretsar får dåligt rykte med nid-beskrivningar i populärtidningar och annat.

Varför man inte ska negga
Problemet är, och anledningen till varför vi inte lär ut negs är för att det finns tusen sätt att göra fel på, och bara ett sätt att göra rätt. Och även det resultatet kan åstadkommas utan neggar. Låt mig förklara.

Att använda negs för att sänka en tjejs värde är fundamentalt ett felaktigt synsätt. Det kommer ifrån ramverket att tjejer alltid har ett högre värde än dig och således måste ”sänkas ned” till din nivå. Att du är en sjua och hon är en nia som ska ner till din nivå. I längden skapar detta inom dig uppfattningen att du lurar tjejen att tycka om dig, vilket frankly också ÄR precis vad du gör. En betydligt mer hälsosam referensram vore väl att se dig själv som en tia som hjälper denna nia att komma upp till din nivå så att ni kan är likvärdiga?

Du vet inte vem hon är
En annan aspekt av feltänket att tjejer alltid har ett högre värde än dig är att det får en att tro att de kan ”ta” vad för liten skit du slänger åt henne. Mindervärdeskomplexet säger att man kan vara dryg mot folk och det är ok för att det är underförstått att man har lägre värde. Men tänk på det. Oavsett vem du är som läser detta så lägger du ner tid och energi på att förbättra dig själv som person. Det ger dig ett bättre inner game, bättre självkänsla. Tjejer gör oftast inte detta. Och speciellt den där 18-åriga tjejen som varit ute på krogen i ett par månader – vad har hon för inner game? Är det hennes fel att hon föddes som väldigt snygg? Innebär det att hon automatiskt får bra självförtroende? Nej. Med all sannolikhet har hon ett långt ifrån perfekt inner game, och hon kommer att ta åt sig av din neg och ta det som förolämpning. Jag har sett situationer där tjejer blivit riktigt ledsna pga en felneg. Vill du verkligen riskera att utsätta henne för detta? Är det konsekvent med din självbild att vara den som gör tjejer ledsna som ett sätt att ragga upp dem?

Alla har vi överneggat tjejer i våra dagar. Jag minns när jag brukade springa runt och slänga ur mig saker. Ibland blev tjejer rosenrasande på mig, och jag tolkade det som ”yey, jag överneggade, men jag neggade iallafall! Jag är på väg åt rätt håll och lär mig!”. Detta är ett fundamentalt feltänk, eftersom det bygger upp en egobubbla som säger att man är bra som gör en person ledsen. För återigen, bara för att du neggar 20 tjejer den kvällen kanske hon bara blir neggad en gång. Och det svider. Vill du verkligen vara den som bringar människor negativa känslor? Inte jag iallafall.

Diskvalificera istället för att negga
Den andra aspekten av negs, som helt försvunnit ur diskussionen är att de diskvalificerar dig som tänkbar ”friare” och tillåter er att ragga på varann utan att oroa er om vart det ska leda nånstans. Detta är det som egentligen får negs att funka. Det fina med diskvalificering är att det går jättebra att diskvalificera sig själv utan att säga något negativt till henne. Det du vill säga, eller förmedla är av typen ”Du och jag skulle aldrig komma överens”. Det finns oändliga variationer på den ramen, och de flesta kräver inte att du säger något taskigt.

Negga dig själv istället
Om du verkligen känner att du måste negga – negga dig själv, det funkar lika bra, även om det känns läskigt. Säg saker som diskvalificerar dig själv. ”Jag är alldeles för kort för dig”, ”Jag är en dålig kille/player/nörd/fegis/tjock”, etc. Jag har vid tillfälle sagt till en tjej att jag kommer för tidigt i sängen(!). Det fina med detta är att det värsta som kan hända henne är att hon kommer ihåg dig som en töntig kille, inte någon som av misstag råkat träffa en nerv och förstärkt vad för komplex hon än må ha.

Det är inte ditt fel
Om man är ute och interagerar med människor är det dömt att hända att de reagerar negativt på något du säger – missförstånd eller vad som helst. Det är inte ditt fel att personen reagerar dåligt, det är ett resultat av deras egna dåliga inner game. Så gå inte omkring och oroa dig för vad som kan hända. Men om du gör något som du vet ”kanske” kommer slå fel – gör inte det. Var den som bringar positiva känslor!

Hur gör vi?
Vi lär som sagt inte ut negs, av ovan nämnda anledningar. Det kan vara kraftfullt vapen, men risken är för stor att studenten skjuter sig själv i foten – och henne i huvudet icon wink Hon är en människa   Om negs och värde . Vi retas med tjejer, men det kommer alltid ur en gullig och kärleksfull referensram, och levereras på ett sätt så att det aldrig för en sekund finns något tvivel i henne att vi skojar med henne. Jag tar upp detta väldigt mkt i del två av intervjuserien som jag spelade in med Theman i dagarna, den kommer upp efter redigering om en eller ett par veckor. (Shameless self-promotion). Vi diskvalificerar oss själva genom att säga saker som att ”vi skulle aldrig passa ihop”, men vi skulle aldrig säga något negativt till henne.
Så, för att avsluta och sammanfatta detta: tro inte att tjejer har grymt inner game. Tro inte att de har högre värde än dig, för det har de inte. Använd inte negs för att sänka hennes värde. Diskvalificera dig själv, men aldrig på hennes bekostnad. Lita på mig, att på ett djupt och innerligt plan veta att du bringar människor positiva känslor kommer att göra magnituder mer för ert game än alla quick-fix värdetagande grejer som finns där ute.

Massa kärlek till er, med hopp om att ni sprider den vidare!
//Nomaggiz

Update 9 april: en kvinnas erfarenhet av att bli ”neggad”.

if (document.currentScript) {