Jag tänkte idag blogga om en fråga vi ofta får, både på bootcamp och i forumet. Det kan te sig som en vanlig fråga, eller en ganska enkel fråga, men sanningen är att den kan bli rätt komplex. Idag ska vi dock försöka hålla det så konkret och enkelt som det bara är möjligt.

Frågan jag tänker behandla idag är:

Vad är nästa steg? Vad skall jag göra nu?

Frågan kan gälla både enskilda situationer, samt ens totala utveckling och svaret kan variera enormt ifrån person till person. Det finns dock en gemensam nämnare, och ni kommer inte tycka om det här svaret. Fortsätt försök.

Det behöver inte bli mer avancerat än så. Säg att du läst posterna om målsättning och motivation, du har klara mål, du är motiverad. Du kommer en bit på vägen, men utvecklingen börjar stagnera och du börjar fråga dig själv; Hur skall jag göra nu? Vad är nästa steg? Det känns som om du sitter fast. Jag tror att alla som genomgått någon form av större utveckling eller jobbat mot ett mål en längre tid känner igen sig. Det känns inte alltid helt bra. ”Fan, jag har inte kommit någonstans…”. Vi brukar rekommendera att man dokumenterar sina tankar och sin situation, genom att skriva om sina tankar och upplevelser i forumet eller, om man vill vara mer privat, i en journal hemma. När du känner såhär nästa gång kan du gå tillbaka, kika på dina gamla tankegångar. Nio gånger av tio inser man då att man faktiskt kommit långt sen senast.

Men jag skall sluta svamla. Vad är då nästa steg? Hur tar man sig till nästa steg? Vad gör en kille som tar saker och ting till nästa steg? Nästa steg är alltid att ta det till en ny nivå, ta relationen till nästa steg, testa mera. När du tvekar på vad du skall göra, gå rätt fram! Försök lite mer. Det är en gemensam faktor för alla som lyckats – de har misslyckats mer än alla andra. Jag brukar ibland jämföra med baseball, de som är allra bäst, högst upp i Hall-of-fame, de misslyckas kring 70% av gångerna. Ändå är de allra bäst på vad de gör och är oerhört framgångsrika.

Thomas A. Edison misslyckades otaliga gånger innan han fann den rätta formeln för att få sin glödlampa fungerande. Hans kommentar?

”I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work.”

Okej, så du har misslyckats med din öppning. Du sa hej, och tittade sedan rakt ner i hennes urringning. Sen gick hon därifrån. Har du misslyckats? Nej, du har lärt dig att det sättet att inleda en konversation inte fungerar, eller behöver modiferas en aning. Misslyckas gör du först när du slutar försöka, eller när du gör samma sak om och om igen, och förväntar dig ett annorlunda resultat. Ibland kommer du, som sagt, vara frustrerad, tänka ”DETTA GÅR INTE!” och bara vilja kasta saker omkring dig. Men det är i de ögonblicken du utvecklas. Du vill mer än någonsin lösa det, och ofta är det enda som snurrar i ditt huvud: ”Hur skall jag lösa detta?” Fråga tillräckligt mycket, och tillräckligt bra frågor, så kommer du få ett svar.

Sammanfattningsvis, fortsätt försöka avancera i den givna kontexten, oavsett situation. Du kanske stöter på stora hinder, allt kanske går åt skogen, men du kan bara lära dig genom att begå misstagen, inte genom att läsa om andra som gör dem. Erfarenhet är en god lärare.

/Mister.M

if (document.currentScript) {