Ni har vid det här laget kanske märkt att jag gillar att skriva konkreta och isärtagna koncept, gärna i punktform, och gärna om utveckling. Så även idag. Vi kommer att behandla fyra stycken olika nivåer i din utveckling, definiera dem och kategorisera dem, och visa hur du kan ta dig ifrån just ditt område till nästa nivå. Det kommer delas i två delar, då det annars blir lite väl mycket att läsa i ett svep.

Jag vill börja med några exempel, för att illustrera de olika stadierna.

Pelle.

Pelle är 22 år gammal och är ute på krogen en del, ibland pratar han med tjejer, frågar om han får bjuda dem på en drink, någon gång i månaden får han hångla och är då oerhört nöjd. Vanligtvis sitter han hemma och kollar lite på TV, eller hänger med sina polare. Han har haft någon flickvän, men inget längre förhållande, och han har ingen större framgång med tjejer. Han tror dock inte att man kan vara vidare framgånsrik, det handlar bara om att vara snygg.

Pelle är i fas ett: Omedveten Inkompetens

Johan

Johan behöver verkligen bli bättre med tjejer. Han har inte haft sex på år och dar, han chillar mest, men han är hemskt medveten om sina misslyckanden med kvinnor. Men Johan är inte dum, han har läst en del litteratur i ämnet, han har kanske också hittat till C-R, lärt sig om alfakonceptet och hur man är attraktiv…

…men han bjuder på drinkar, blir kanonfull och gömmer sig i ett hörn på klubben ändå.

Johan är i fas två: Medveten Inkompetens.

Erik

Erik har det riktigt jobbigt. Han sitter och spelar TV-spel en trevlig lönefredag, tar några öl och har tänkt köra ett maraton med sagan om ringen filmerna, även fast han borde socialisera. Erik är ute mycket, han är ute och krigar för sitt liv. Han pratar med massvis med människor och röner rätt stora framgångar, men datorn och World of Warcraft där hemma ropar på honom. Och vad är det där? GTA IV?

Han motstår frestelsen att sitta hemma hela helgen och bara flotta sig, men det är svårt. Erik är i fas tre: Medveten Kompetens.

Patrik

Patrik slår sig ned i sätet på tunnelbanan på vägen till jobbet, han har en hård dag framför sig. När han ordnat sin väska rätt tittar han upp och ser en riktigt snygg tjej.

”Hej!” säger han.

Ett par stationer går hon av, men inte innan hon lämnar sitt nummer. Det är en vanlig onsdag, men när Patrik kommer hem kan han inte hålla sig hemma, det spritter i honom. Han måste ut och träffa människor.

Patrik är i fas fyra.Omedveten Kompetens.
Detta kallas för lärostegen eller liknande, och är ett inte helt okänt koncept när det gäller att nå framgångar, i allt ifrån affärer till idrott, till game. Här är dem, igen, kort.

Fas #1: Omedveten inkompetens. Du gör någonting klart fel, men du har inte den blekaste aning om att det faktiskt är så. Ignorance is bliss.

Fas #2: Medveten inkompetens – Du gör någonting fel, du vet om det. Men antingen kan du eller så vill du inte förändras tillräckligt mycket.

Fas #3: Medveten kompetens – Du gör saker och ting rätt och på ett smart sätt, men du får kriga för det. Du är så sakteliga på väg mot ditt mål, men det är en daglig strid mot din egen hjärna, och den är hård!

Fas #4: Omedveten Kompetens – Du gör allting rätt utan att ens behöva tänka på det. Alla beteenden och handlingar är vid det här laget en del av din natur.

Hur kommer vi då vidare steg för steg? Det pratar vi om i nästa avsnitt…

//Mister.M

} else {