specs goggles Upp och ned Glasögon

Jag och Superman var ute och sprang för någon vecka sedan då vi stötte på en blind man och jag kom på en sak jag hade lärt mig i plugget för väldigt länge sen och som gav mig en bra metafor och även förståelse för vår mentala funktion.

Det finns experiment gjorda med människor som fått ha på sig glasögon med linser som bryter ljuset på så sätt att allt man ser blir upp och ner. Efter att ha haft på sig dessa glasögon i bara två veckor (om jag minns rätt nu) så hade dessa människors hjärnor förstått att den informationen som ögonen uppfattade vart lite skev i jämförelse med de andra sinnena och efter ett tag lärde de sig att tolka allt som upp och ned och helt plötsligt så uppfattade människorna världen som ”den är”. Med andra ord så vande de sig med att ha på sig ”upp och ner” glasögon och allt såg ”normalt” ut. (anledningen till att jag lägger in citationstecken på normalt är för att jag inte tror på att det finns en objektiv bild av hur jorden ser ut, utan att allt är subjektivt).

Vad som är roligt var att när dessa människor senare tog av sig glasögonen så blev allt upp och ned igen. Då fick de gå igenom processen att ännu en gång i två veckor se allt i upp och ned och senare bli ”återställda”.

Så, vad är läxan i detta?

Att vår uppfattning inte betyder NÅGONTING! Det vi med våra fem sinnen upplever bara är information/data och därför inte har någon värdering eller betydelse över huvud taget förrän vårt TROSYSTEM slår in och börjar TOLKA denna information.

Så på samma sätt, när vi ser en OTROLIGT snygg tjej så är det inte våra ögon som säger det, våra ögon säger bara att det står något ca 10 meter framför oss som har runda kurvor, stora bröst, fina linjer etc. och vårt attraktionsystem tolkar detta som ”runda kurvor = enkelt för bebis att komma ut = reproduktionsvärde = snyggt = jag är attraherad” och då kickar vårt trosystem in ”snygg och attraktiv brud = högt värde = jag är mindre värd = jag är nervös”.

Ungefär.

Vi kan inte ändra vårt attraktionsystem särskilt mycket då de styrs av vår biologiska funktion, men vi kan ändra vår trosystem, sätt vi tolkar andra människors värde och vårt egna värde. Inte bara det, vi kan också tolka olika svåra situationer på olika sätt. T.ex.

Våra öron uppfattar ljudvågor och vårt lingvistiska system tolkar denna information som ”dra åt helvete, du är ful”. Då kickar vårt trosystem in och säger ”hon dissade mig = folk kommer att skratta åt mig = jag blir till åtlöje = jag blir utfryst”. Vi kan ändra på detta till ”hon dissade mitt sätt att gå fram på = jag gjorde någonting fel = jag kan lära mig av det = jag håller på att bli bättre”. Helt plötsligt har vi en positiv syn på det hela.

På samma sätt kan vi ändra många saker i våra liv bara genom att skriva upp olika scenarios som skrämmer oss och fråga oss själva VARFÖR de skrämmer oss och ändra på hela den meningen.

Det tar ungefär 2 veckor om man utsätts för den nya meningen varje dag (som med glasögonen) men då gäller det att man HELA tiden TOLKAR det på det nya sättet. Annars tar det bara längre tid så lägg inte en tidsram utan lägg bara kravet att du hela tiden ska tolka de situationer du bestämt dig för att förändra meningen på det nya, positiva sättet, så ofta du upplever dem. Till slut kommer du vänjas vid det och det kommer bli konstigt och svårt att tolka det på det gamla sättet.

På så sätt kan du förändra hela din syn på världen och styra ditt sätt att tolka allt kaos på till något som hjälper dig med det du vill.

Bra va? icon smile Upp och ned Glasögon

- Alexander

} else {