Min vän frågade mig idag följande:

När blir man egentligen nöjd?

Inte den enklaste av frågor, och också något som vi ofta tar upp här i bloggen, både direkt och indirekt i våra posts om motivation, mindsets och hur man kan fortsätta utvecklas. Vi diskuterade detta en stund, och den springandet punkten är egentligen, hur ser man till att man kan uppskatta den nuvarande stunden? När jag flyttade hemifrån och hamnade mer centralt, fick massor med nya vänner och träffade massa nya tjejer, ja då var jag gladare än gladast varje dag. När jag spelade handboll varje dag och aldrig var ledig på helgerna var en helt ledig helg helt fantastisk, och man uppskattade det till max. När jag började träffa mer tjejer och fick sex mer regelbundet än innan så var det underbart.

Efter ett tag hamnar man i en slentrian, man är van vid att bo på ett toppenställe, träffa grymt vackra tjejer och ha gott om tid att leva livet. Man är inte längre lika nöjd. Det viktigaste att komma bort ifrän är att sluta validera sig efter reslutat, som – jag är nöjd om jag får resultat X, men inte resultat Y, och istället basera sin nöjdhetsgrad på saker du kan kontrollera. I en extern validerard nöjdhetsbedömning (nu låter detta som Ma D eller något) har du viss kontroll över vad du kan producera, men det slutgiltiga beror alltid på någon annan som måste vara med i bilden, vilket gör det svårt att kontrolla och mäta. Har du däremot ett mål som endast kan kontrolleras av dig, internt, ja då är det annorlunda.

Mottot är inte: flest prylar/pengar/ligg när han dör vinner, utan: lyckligast vinner!

Någon djupare förklaring än sådär känner jag min inte mogen att gå in på just nu, speciellt inte som det finns andra människor som redan har gjort det långt bättre än jag skulle kunna klara av, framförallt en, nämligen Echkart Tolle.

The%20Power%20of%20Now Att vara nöjd

Det tog mig bra lång tid att ta mig igenom boken ifråga, då jag varje gång jag började läsa blev inspirerad och genast försvann iväg och ”fångade dagen”. Det var dock väl värt all tid det tog, och rekommenderas varmt. Detta är alltså mitt boktips till er, read it, now!

P.S. Det finns en hel del snack om religion och en del av vad han säger om ‘the power of now’ är inbäddat i det också. Men läs mellan raderna och ta till er andemeningen. D.S.

d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);