break up advice 300x198 Du väljer
En gammal vän till mig separerade efter ett långt förhållande. Denna post är tillägnad honom.

Det är enormt svårt för bägge parter involverade när ett förhållande tar slut. I synnerhet om förhållande varat i många år och du är den part som blir dumpad. Att vara på den sida som förlorar är en mycket tung situation att hantera.

Hur går du vidare? Och vart börjar du?

Du har endast kontroll över dig

Om det är din partner som gjorde slut så känner du dig säkert avvisad och utan kontroll över situationen. Du kanske söker svaren till varför han/hon lämnat dig eller vad som gick fel. Men det kan vara så att ditt ex är inte redo att ge dig svaren eller tom söker svaren själv.

Sanningen är att du har endast kontroll över dig, du kan inte ha kontroll över någons annan känslor. Du kan inte tvinga din partner att ta dig tillbaka, du kan inte få han/hon att berätta varför de lämnade dig och du kan inte få han/hon att agera på det sätt du vill eller känner.

Du kan endast kontrollera hur du reagerar på situationen. Du kan tycka synd om dig själv eller vara hämndlysten om du önskar. Men du kan även vara lugn och förlåtande. Endast du väljer hur du ska agera gentemot hela situationen. Om du dock väljer att vara den bittra, hämndlystna personen och gro därmed hatiska känslor gentemot ditt ex så kommer du ha ännu svårare att kunna gå vidare med ditt liv.

Väljer du istället att ta det med ro och jobba igenom dina känslor för att slutligen släppa dem så kommer det bli mycket enklare att släppa taget och gå vidare.

Jobba igenom din känslor av ilska.

Efter att det är slut så är det normal att gå igenom olika steg av sorg. Du har förlorat någon nära och för den mänskliga psyket är den samma känsla som infinner sig när någon går bort. Du kommer att känna skuld, förnekelse, ilska och frustration. Du kommer att känna dig sårad och ledsen och du kommer försöka lappa ihop förhållandet igen.

Det första steget för att gå vidare efter att förhållande tar slut eller en skilsmässa är att omfamna förmågan att acceptera att de känslor du upplever är normala. Det kommer inte hjälpa dig omedelbart men att övertyga dig själv med att ”Jag borde inte känna så här” kommer det inte födas något gott.

När du upplever en viss känsla, tillåt dig själv att känna den. Tillåt sig själv att bli arg och tom känna att du är sårad. För att därefter släppa den. Älta inte för då ger du utrymme för dessa känslor att slå rot. Det är bättre att du jobbar dig igenom din ilska och frustration än att du låter dem förtära dig.

Med tiden så kommer du må bättre över tanken att ditt förhållande har tagit slut och du kommer känna början till att gå vidare. Rusa dock inte igenom, ge processen tid.

Slutet på ett förhållande i synnerhet ett långt sådan är tuff för bägge parter involverade. Det kanske aldrig kommer svar på vad som exakt hände och vad som orsakade det, därför som i alla förhållanden så är det oftast mer än bara en sak som är anledningen.

När du väl börjar fokusera på dig själv och kommer till insikt att du endast har kontrollen över dig själv så kommer du börja släppa smärtan, ilskan och göra plats för nyare och en lyckligare mening i din tillvaro.

Kram /Gustavo

if (document.currentScript) {