Hej, vänner!

Jag skriver till er den den mysiga och något hippieiga staden Pai i norra thailand där jag hänger, och imorgon ska bege mig till Chiang Mae för en 10-dagars meditationskurs. Får se hur mkt inner game jag kommer komma ut med, men intressant ska det bli!

Nog om mig, jag tänkte ta upp en grej som min käre vän Alexander tog upp i en post nyligen i ämnet placebo. I den lägger han fram tanken om att en stor del av det vi gör har att göra med en placebo-effekt. Det är sant tillen del, men jag skulle vilja uttrycka det från ett annat håll.

Ni minns säkert Dumbo, elefanten som fick en magisk fjäder som gjorde att han kunde flyga. Fast egentligen kunde han flyga, han behövde bara tro på sig själv. I vår fall skulle jag vilja uttrycka det annorlunda. Tänk er att Dumbo har en fjäder som gör att han inte kan flyga. Han har den här fjädern, och den hindrar honom från att flyga, men han kan inte släppa den. Han tror att fjädern är hans väg till Gud, att fjädern är det enda rätta, att det var hans öde att bära på fjädern. Ibland förbannar han sin fjäder för att den hindrar honom från att flyga, men innerst inne tycker han det är skönt, för då slipper han försöka.

Jag skulle säga att det viktigaste av det vi gör är att få Dumbo att släppa denna fjäder, eller sten snarare. Hur gör vi det? Dels genom att själva visa att om man inte har någon sådan fjäder går det jättebra att visa, dels för att Dumbo får se sina vänner och meddeltagare sakta släppa fjädrar och börja flyga, och sist men inte minst med våld – genom att slita fjädern ur hans långa nos, och knuffa honom ut från ett litet stup.

Däri ligger det absolut viktigaste i vad jag skulle säga man får ut av en intensivhelg med oss. Dock finns det självklart mkt mer än så, vi har också ganska detaljerade kurser i hur man flyger, hur man flaxar med öronen, hur man undviker flygande hinder, hur man undviker att krascha, osv osv, material som dumbo kan använda långt efter han tar sina första stapplande vingslag med öronen, så att dumbo kan fortsätta lära sig och träna själv, från den punkten att han vet att han kan flyga tills han förfinat det till perfektion. Sen finns det en jäkla massa annat som inte passar in i denna metafor kanske, men ni fattar vinken!

Hoppas folk förstår metaforen, och har överseende med att jag kallar IH-deltagare för Dumbo, trots allt – i Thailand är elefanter heliga! icon wink Omvänd placebo   Eller att släppa stenen

n769555275 4848655 4120 Omvänd placebo   Eller att släppa stenen
n769555275 4848656 4365 Omvänd placebo   Eller att släppa stenen

Massa kärlek, och flyg säkert!
Sergej

document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);