bitter ass 05web Bitterhet

Alla de upplevelser vi är med om färgar och formar oss, och vissa skulle till och med hävda att du inte är någonting annat än summan av dina tidigare upplevelser. Personligen tror jag att sanningen handlar mer om vilka lärdomar vi drar av våra tidigare upplevelser och att det gör oss till de vi är, inte händelserna själva. Det kanske låter som en hårfin distinktion, men om vi gräver lite djupare i det så är det just det som är nyckeln till att förstå vad bitterhet är och varför det äter upp vissa människors liv.

För visst har du såna människor i ditt liv? Du kanske till och med är en av dem ibland? De som lever merparten av sitt liv i dåtid och nostalgiskt menar ”att det var bättre förr”. Eller kanske de som ångrar ett livsval som de gjorde för länge sen och som tänker ”tänk om jag hade gjort det här istället, då skulle mitt liv vara mycket bättre idag…”. Den kanske mest extrema formen av bitterhet är de som upplever att livet någon gång har gjort dem en stor oförätt som de helt enkelt inte kan släppa. Fan att jag skulle kära ned mig i den där tjejen och att hon dumpade mig, hon har förstört mitt liv.

Varför är den här typen av tänkande något som får människor att må fenomenalt dåligt? Jag tror att en viktig del av det är att genom att lägga över ansvaret på någon annan eller på en extern händelse så lurar man undermedvetet sig själv att tro att man inte behöver acceptera ansvaret för hur man själv mår. Det är givetvis helt idiotiskt eftersom vi själva alltid är de som blir mest påverkade av hur vi själva mår, men ändå. icon smile Bitterhet

I förlängningen leder den här typen av tänkande till två saker. För det första infinner sig en tilltagande känsla av maktlöshet vilket sedan leder till bitterhet, vilket är logiskt eftersom man övertygar sig själv att man inte har någon kontroll över sitt liv. Den andra effekten är att historien har en tendens att upprepa sig och att man genom att gå runt och vara bitter över något som gått snett tidigare missar alla möjligheter som dyker upp i nuet och därmed också missar möjligheten att se till att må bra och vara lycklig just nu!

Jag tror att det här gäller både på mikro- och makronivå. I ett större perspektiv så kan man se människor som missar hela sitt liv genom att gå runt och älta något som hände i deras ungdom, och i det fallet krävs ofta en stor omställning av ens sätt att tänka och vilka frågor man ställer till sig själv. Men det påverkar oss också i ett mindre perspektiv, t.ex. när vi pratar med människor dagligen eller när man är ute för att snacka med tjejer. Om du går fram till en tjej och inte får det resultat du vill ha tror jag att det i många fall leder till tankar som ”fan, vad jobbigt… gjorde jag bort mig nu? varför gjorde jag sådär?” etc. vilket gör att man missar chanser att snacka med andra tjejer som kanske hade varit betydligt trevligare.

Min poäng är att det är viktigt att försöka undvika att bli känslomässigt påverkad av saker som man inte kan göra något åt. Det enda det kan leda till är att man mår dåligt och att man dessutom missar massor av chanser att göra livet fantastiskt njutbart. icon smile Bitterhet

Om någonting känns dåligt, gör något åt det!

Kram,
Victor (Sanji)