Hej igen! icon smile Regel 5: Bygg en stark och kapabel självbild som du älskar.

Det här är femte delen i följetongen där vi går igenom ett antal viktiga regler för att utvecklas i allmänhet, men för att bli bra med tjejer i synnerhet. Bakgrunden till formatet kan du läsa om i min första post i serien, länkar till alla delar i serien hittar du i slutet av varje post…

Regel 5: Bygg en stark och kapabel självbild som du älskar.

Meningen ovan innehåller flera olika saker som jag vill förklara lite närmare. För det första, vad är självbild och vad är en ”stark” och ”kapabel” självbild? För det andra och tredje, hur bygger man den och vad innebär det att lära sig älska den?

Vi börjar från början. Vad menas med självbild?

Det enkla skulle vara att kopiera in en definition av ordet självbild från wikipedia eller någon annan källa av det slaget, problemet är att det inte finns någon vedertagen definition. Det kanske är lika bra eftersom jag då kan förklara vad jag menar i just det här fallet, men det kan vara en bra idé att påpeka att min definition av ordet inte nödvändigtvis är mer rätt eller uttömmande än någon annans, det viktiga är bara att vi förstår varandra. icon smile Regel 5: Bygg en stark och kapabel självbild som du älskar.

Det jag menar med självbild här är vad det låter som, den bild av dig själv som du bär med dig. De associationer som du gör till dig själv, de känslomässiga ”vetskaperna” du har om din egen person, dvs. vad du tror dig veta om dig själv (notera TROR dig veta). Självförtroende, självbild och självkänsla är alla nära besläktade, men samtidigt olika på många sätt även om de överlappar och flyter in i varandra hela tiden. (Ni som sett seminariet eller DVDn där jag pratat om självförtroende, självbild och självkänsla vet vad jag menar med skillnaderna mellan de tre.)

Låt oss för enkelhetens skull beskriva det som en bild av dig själv som du har skapat, och som du bär med dig hela tiden. Men det är inte bara en visuell bild, utan en bild i flera dimensioner. Tänk dig att bilden innehåller alla de parametrar som finns i verkligheten, t.ex. dofter, känslor, etc. så blir det tydligare…

Fokusera på dig själv ett tag och gör bilden tydlig. Försök kliva ur bilden av dig själv och granska den utifrån. Hur ser bilden som du tittar på ut? Hur känns han eller hon? Hur är kroppshållningen, utstrålningen, doften? Hur agerar den personen i olika situationer?

Försök också visualisera vem du skulle vilja vara. Är du den personen idag? Om inte, vad är skillnaden mellan de två bilderna? Vad behöver du göra för att ta dig närmare den person du skulle vilja vara? Vad behövs för att ta dig dit?

Jag har inte svaret på de frågorna, de kan du bara svara på själv. Däremot vet jag att det är viktigt att ta reda på var man är och vart man vill om man ska ha en chans att klara den resan. För att citera ”Alice i Underlandet” när Alice träffar den leende katten vid ett vägskäl…

Alice: ”Jag vet inte vilken väg jag ska välja, kan du hjälpa mig?”
Katten: ”Det beror på… Vart ska du?”
Alice: ”Jag vet inte!”
Katten: ”Då spelar det ju ingen roll vilken väg du väljer.”

Min poäng är att inte koncentrera dig på arbetet förrän du har målet klart för dig. Om du däremot har en tydlig målbild så är arbetet mycket enklare, om du vet vem du vill vara så är det ju faktiskt bara att börja bete sig som den personen. Men om du bara vill vara någon annan så blir det väldigt mycket svårare…

Det lustiga i det här är att män med en tydlig bild av vilka de vill vara och som strävar efter att nå dit blir naturligt attraktiva för kvinnor. Det är inte de ofelbara, perfekta männen som redan har nått målet (alla som påstår att de nått målet har antingen satt upp fel mål eller så ljuger de). Det är inte attraktivt att vara perfekt, perfekt är tråkigt. Det är attraktivt att vara varm, stark och att ödmjukt sträva efter att alltid bli bättre.

Men men, nu ska jag gå tillbaka till ämnet. Vi har en bit kvar, att älska sin självbild. Varför är det viktigt? Jag tror att det är ett absolut grundkrav att älska sig själv om andra ska kunna göra det. Andras kärlek kan aldrig laga de hål som finns om du inte älskar dig själv, vilket många av de killar som lär sig bli bra med tjejer utan att faktiskt jobba med sig själva får lära sig den hårda vägen. Lyckas man bli bra med tjejer på det viset så kommer de på sin höjd att bli något som kan döva smärtan ibland, men ingen långsiktig lösning som får dig att må bra. (Vilket är en annan bra lärdom, den enda lösningen på dina problem är du.)

Hur lär man sig älska sin självbild? Det är faktiskt ganska enkelt om man vänder på det. Hur skulle din självbild vara om du älskade den? Försök sträva mot det och hitta sätt att göra saker med ditt liv som gör dig stolt över att vara den du är. Om du gör dig själv till en person som dels gör gott för andra, men som framförallt strävar efter att hela tiden utvecklas och att ta hand om dig själv, utan att sätta press på dig att ”göra rätt” eller att nå perfektion så tror jag att du kommer att ha mycket svårt att inte tycka om dig själv. icon smile Regel 5: Bygg en stark och kapabel självbild som du älskar.

Det är på vissa sätt lättare sagt än gjort, och på andra sätt så enkelt att det är svårt att förklara. Hoppas ändå att jag lyckats hyfsat. Frågor, kommentarer och diskussion är självklart lika välkommet som alltid!

Kram,
Victor

Länkar till övriga delar i serien:
Regel 1: Acceptera allting som det är.
Regel 2: Ta ansvar.
Regel 3: Jobba på dig själv, inte på tjejerna.
Regel 4: Sparka ut din inre mes.

Regel 6: Förändra dig från att vara en person med en extern referensram till en person som har en intern referensram.
Regel 7: Bygg inte din identitet på externa händelser.
Regel 8: Lär av dina misstag.
Regel 9: Använd dig själv som benchmark för din utveckling.
Regel 10: Sträva alltid efter nästa nivå.
Regel 11: Betrakta dig själv som en person med hög social status.

d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);