Nytt år, ny början. En ny start.

Detta är min första av förhoppningsvis femtio artiklar som jag ska få skrivet under 2010. Jag ska försöka göra dem någorlunda kronologiska och inte hoppa helt random mellan ämnen. Denna första artikel handlar om nya starter, att ta beslut och rätta sig efter dem.

Det är aldrig för sent. Jag bryr mig inte om var du är, hur dålig du är eller hur bra du vill bli – det är aldrig för sent för att börja. Oavsett om det gäller att gå ner i vikt och bli vältränad, eller om du ska starta ett företag och stå på egna fötter, bli av med ett missbruk, eller bli bra med tjejer, så är det aldrig för sent.

Det kanske är för sent för att lyckas, du kanske har för lite tid, eller saker och ting kanske har blivit för dåliga för att du ska ha en chans att komma vart du vill. Säg att livet faktiskt har begränsningar. Om det stämmer, så finner du fortfarande tröst i att du åtminstone kan komma halvvägs, och att det faktiskt är mycket bättre än att vara fast där man är.

Framförallt är det viktigt att du redan nu inser att målet inte är det viktiga. Hur lockande det än verkar så måste du förstå att målet aldrig kommer göra dig lycklig. Det är stegen du tar – kriget som du krigar – för att nå målet som gör dig lycklig. Det är varje vinnande slag som gör dig lycklig, inte själva fredsavtalet som ger dig världsherravälde. Så ur det perspektivet ska du nästan hoppas på att aldrig lyckas nå ditt mål, men alltid komma det närmre.

Du kan inte förlora. Du har två val: Att antingen välja det säkra korten i livet och leva ett ”standard” liv. Eller att pendla mellan lyckande och misslyckande med dina drömmar. Valet är ditt – vad blir det?

Med detta i åtanke vill jag att du tar dig några minuter och tänker vad du ska påbörja år 2010. Och jag snackar inte bara om att bli bra med tjejer, utan var mer specifik.

Vad för slags tjejer vill du träffa? Hur ser dem ut? Vad är dem för slags personer? Hur klär dem sig?

Vad vill du förbättra i ditt liv? Slösar du bort det mesta av din fritid på hjärndöda sysslor som egentligen bara är tidsfördriv? Kanske är du en soffpotatis och vill börja göra mer intressanta saker?

Brainstorma helt fritt! Låt inget hindra dig! Gå loss i fem minuter och gör den fetaste listan du kan tänka dig! Glöm realism i bara fem minuter.

Ta fram ett papper eller öppna ett word dokument på datorn. Gör tre spalter. Den första döper du till Prioritering 1, Prioritering 2 och Prioritering 3. Vänta lite med realismen än så länge, utan spalta bara upp allt du skrivit ner från när du brainstormade i hur viktiga de är för dig. Detta kan ta tid, speciellt om man ska vara ärlig. Många saker som du VILL göra är för att du vet att det anses som bra, medan vissa saker som du skulle kunna tänka dig göra är saker som du skulle kunna döda för, fast de kanske allmänt anses som konstiga. Därför är denna prioriteringslista viktig, så att du ska granska dig själv. Nyckelord är: lyssna till hjärtat, inte hjärnan.

När du blir klar med detta så vill jag att du sparar spalt 2 och 3. Lägg undan dem någonstans där du enkelt kan finna dem när du har tråkigt. Men vi behöver dem inte längre. Koncentrera dig istället på spalt 1.

Inför varje dröm eller mål som du skrivit där i vill jag att du ställer dig själv frågan (och för små anteckningar om på ett annat blad) ”Vad skulle jag behöva göra för att detta blir verklighet?”.

Gör det med alla. Nu är det dags för realismen. Vilka av dessa saker har du möjlighet och tid till att påbörja i år? Inget värt att ha kan man bara få direkt, utan man måste arbeta för det och vi har bara begränsad tid. Du kommer inte dö om ett år (hoppas vi, och om du gör det so be it, se till att det blir ditt bästa år) så det finns tid för de andra. Du ska alltså rangordna dina drömmar utefter

1)      Vilken tid har jag för att utföra detta?

2)      Vilka möjligheter har jag för att utföra detta?

3)      Hur mycket är jag redo att satsa för att utföra detta?

Du kommer att ha några vinnande bidrag. Du kommer nog upptäcka att du kommer ha flera stycken. När du fattar att det finns mer att göra i livet än bara onödigt tidsfördriv (som tv-program, tv spel och filmer – så länge de inte är en del av din önskade karriär) så kommer det öppnas upp en jävla massa tid i ditt schema!

Nu har du dina mål, nu vet du vad du vill PÅBÖRJA. Jag slutade skriva deadlines som jag tog seriöst till mina mål för några månader sen, främst för att jag kom på att jag i de flesta fallen inte visste hur lång tid saker och ting tar. Istället bestämde jag mig för att skriva två andra saker:

1)      Vad vill jag påbörja?

2)      Hur mycket tid vill jag lägga ner på det per vecka?

Så lägger jag upp mål nu för tiden. När jag får en klar bild av hur mycket arbete jag lyckas få gjort under en period så kan jag uppskatta en preliminär deadline för mitt mål. Det viktiga är att jag startar det jag vill påbörja och att jag arbetar konsekvent med det så regelbundet som jag bestämt mig för. Jag tror starkt att om man arbetar regelbundet och konsekvent, och utvärderar sitt arbete med jämna mellanrum och rättar sig efter det så är det omöjligt att inte nå ett mål, det blir bara en fråga om när man når det.

Efter att du skrivit ner detta. Dvs, vilka saker vill du påbörja i år, vilka dagar i veckan och hur länge under dessa dagar tänker du arbeta på det, så har du en plan. Du kanske inte har en aning, men du har ett arbete. Och din plikt är att gå till jobbet, sätta dig ner och göra ditt bästa. Vi har internet, vi har forum, vi har experter, vi har självhjälpsböcker – information är överflödigt idag. Se bara till att använda det så kommer du nå ditt mål.

Men så enkelt tänker jag inte låta dig gå heller. Varje beslut kräver en uppoffring för att du ska veta att du är allvarlig. För att bränna broarna bakåt. En drastisk handling.

Jag, t.ex. hade som nyårslöfte att bara ligga med max en ny tjej per månad. Detta betyder att den jag ligger med ska vara speciellt utvald, någon som jag tycker om. För att visa att jag menar allvar gjorde jag en stor uppoffring: Jag raderade de flesta nummer till tjejer som jag inte legat med (och inte skulle vilja kalla för speciellt utvalda) ur min telefonbok. Och några som jag har legat med, men aldrig fattat varför. De som fick stanna är de som jag faktiskt uppskattar.

Så där har ni min första artikel som handlar om förändring och att ta beslut.

Det är ett nytt år, det lär inte bli det bästa hittills förrän du bestämmer dig för det!

Mvh

-          Alexander S.

if (document.currentScript) {