Som ni kanske vet publicerades en bok vid namn ”Pick Up – en romantisk komedi” för några veckor sedan. Boken är skriven av författaren Eva Dozzi och handlar i stora drag om en ”vanlig” kille som i strävan efter att bli av med sin

rädsla för att ta kontakt med kvinnor kommer i kontakt med företaget ”Charismatic Seduction”, även kallat ”CS”. Företaget CS lär killar att ragga tjejer på helgkurser och boken är full av kopplingar till vår verksamhet; delar av boken är till och med direkt saxade från vår hemsida.

Ett talande exempel är Petters julrim (publicerad på vår blogg 2008) som är ordagrant kopierad (inklusive stavfel) och dessutom utgör förord till boken, men det är bara ett enskilt exempel i en lista som kan göras lång.

Allt det här behandlas i Dagens Nyheter idag där Eva Dozzi också erkänner att hon saxat friskt från olika ställen (utan att tillfråga oss);

”-Det var naturligvis dumt och jag har bett Petter om ursäkt, säger Eva Dozzi.”

Vi försöker jobba med glimten i ögat och vi borde kanske vara smickrade över att Eva Dozzi väljer vår verksamhet för att skänka spänning till en i övrigt rätt livlös berättelse, men det finns ett stort och allvarligt problem. Eva Dozzi går över en gräns när hon använder tydliga referenser och markörer för vår verksamhet och samtidigt utmålar en bild av oss som inte stämmer överens med verkligheten. Eller som Eva själv säger;

”– Jag tog från föreläsningsrubrikerna på deras hemsida och vissa videoklipp, sedan fantiserade jag vidare. Det är lustigt om det sammanträffar med vad de gör, säger Dozzi.”

Verkligheten är snarare att fantasin tröt rätt snabbt eftersom flera klipp är ordagrant saxade och särskilt lustigt är det inte heller. Ena stunden säger karaktärer (baserade på oss och vår verksamhet) meningar som är direkt saxade ur material som är producerat av oss, och i nästa mening säger de saker (oftast om kvinnor) som får håret att resa sig i nacken. Det ger en direkt negativ avspegling på vårt varumärke och verksamhet, men även på oss personligen.

Vem är då Eva Dozzi? Förutom sin tidigare karriär som hallåa på SVT och diverse mångsyssleri så har hon även skrivit en annan bok. Debutboken ”Jävla John” handlar om John Lennon som ”en brutal och svartsjuk alkoholist som stadigt sviker sina kvinnor” baserat på uttalanden i en intervju i Playboy. På SvD:s fråga om historien har någon sanning i sig svarar Eva Dozzi, ”–Det har inte hänt, men det skulle ha kunnat inträffa.”.

Den omedelbara följdfrågan blir oundvikligen varför hon valt att skriva boken om en verklig person när historien är påhittad, varpå svaret är, ”–Jag kunde förstås ha skrivit om en annan man som behandlade kvinnor illa, men vem skulle ha läst den?”

Vi delar inte Evas uppfattning om att detta är ett schysst sätt att skriva en bok. Även om kopplingen mellan oss och John Lennon är smickrande så finns det en avgörande skillnad – vi är fortfarande i liv och kan protestera.

Skillnaden mellan bokens Charismatic Seduction och verklighetens Charismatic Revolution är att vi inte är ljusskygga lurendrejare som försöker laga trasiga barndomar och emotionella hål genom att dränka oss i alkohol, lura våra kunder och ljuga för kvinnor – vi är ett seriöst företag vars affärsidé är att föreläsa och undervisa om sociala interaktioner och attraktion. Vi lär killar att bli bra med tjejer (och råkar dessutom vara riktigt bra på det) och flera av oss har själva lyckliga förhållanden, men viktigast av allt är att vi inte har något att dölja. Om vi inte ville synas hade vi knappast medverkat i så mycket media som vi har gjort, men det är en helt annan sak när någon ger en förledande bild av det vi gör med referenser tagna direkt ur vår verksamhet och sedan kallar det för ”skönlitteratur” och ett fiktivt verk.

Vårt budskap till Eva Dozzi är kort och gott: ”Skäms.”

Eller som GP uttrycker det: ”Precis som i debuten Jävla John lyckas inte Dozzi hela vägen.”

Fortsättning följer.

Med vänliga hälsningar,
Gustavo, Kian, Sergej, Victor och resten av CR (inte minst Petter som inte ens fick ett ”häftigt” nickname i boken)

eller

Master Erectus, Spearhead, Thunderballs, Stallion och resten av CS, som Eva kanske hade sagt… icon wink Eva Dozzi ber om ursäkt   Erkänner textstöld i boken Pick Up

PS. De intresserade kan även kolla in länken ”Textstöld eller inte – avgör själva” på dn.se. DS.

d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);