facebook pages 300x300 Hur du tar kontakt via Facebook.

Den första kontakten

Med ”den första kontakten” menar vi det absolut första du skriver och skickar till en person som fångar ditt intresse. Först och främst, se alltid till att all kommunikation från början sker genom ett personligt meddelande till henne och inte genom att skriva på hennes vägg eller i en kommentar. Chansen är mycket större att hon tycker att det känns jobbigt och konstigt om du tar första kontakten där alla andra också kan läsa det.

”Flödesschemat” vi vill följa är något i den här stilen:

1.   Kommunikation via meddelanden.

2.   Ta det vidare till att kommunicera via chatt och/eller telefon.

3.   Träffa henne på riktigt!

Anledningen till att inte skriva i folks gästbok, på deras ”vägg” eller liknande från början är att vi inte vill att alla ska kunna läsa det, som sagt. Förutsatt att en tjej gillar att du tar kontakt och blir lite intresserad så kommer hon att vilja flirta med dig, och det kommer förmodligen att kännas så pinsamt och pirrigt för henne att hon aldrig skulle göra det där alla andra kan se. Steget är med andra ord betydligt lättare för henne att ta om ni kommunicerar via privata meddelanden och ditt jobb är som alltid att se till att göra det så lätt för henne som möjligt hela vägen.

På facebook finns en funktion som heter ”poke” (eller ”puffa” på svenska versionen). Vår rekommendation är att strunta i den här funktionen i de flesta fall, eftersom det väldigt enkelt blir att det enda man lyckas kommunicera är ”jag vill prata med dig, men jag vet fan inte vad jag ska säga så jag använder den här löjliga funktionen istället”, vilket är svårt för henne att svara på mer än att puffa tillbaka om hon nu är intresserad. Det leder liksom ingenvart…

Det första meddelandet är ingenting ”magiskt” som ska få henne på fall med en gång. Det handlar egentligen bara om att ta kontakt och vara lite spännande och få henne så pass intresserad att hon blir nyfiken och vill ha mer. Det du vill uppnå är så klart att hon svarar tillbaka till dig och att ni inleder en kommunikation som kan leda vidare. Det enda du kan vara säker på är att om hon svarar så kommer hon definitivt att ha kollat in din profil först (förutsatt att hon är intresserad eller åtminstone tycker du verkar lite kul). Hon kommer att gå in på din profil, läsa runt lite, kolla på dina bilder och försöka skapa sig en bild av hur du är som person och hur ditt liv verkar vara innan hon bestämmer sig.

Det positiva är att din profilsida på detta sätt kommer göra merparten av jobbet åt dig, förutsatt att du byggt den rätt från början.

Även när det gäller att ta kontakt (eller kanske särskilt när det gäller att ta kontakt) så finns det massor av misstag som killar ofta gör. Först och främst är det viktigt att komma ihåg att även om facebook inte primärt är en datingsida så kommer en attraktiv kvinna få några meddelanden i veckan av killar som försöker stöta på henne, särskilt om det står att hon är singel. Det är viktigt att komma ihåg av den enkla anledningen att det betyder att du definitivt inte är unik eller intressant bara för att du ”vågar ta kontakt med henne” vilket många killar tror. Om du inte gör något speciellt, personligt och roligt är chansen väldigt stor att du hamnar i ”lika ointressant som alla de andra”-högen i hennes inkorg…

Innan vi går in på hur man på bästa sätt ska hitta bra konversations-startare och ta upp den första kontakten ska vi titta på några fler vanliga misstag:

1.   Killar visar ofta alldeles för stort intresse från början.

2.   Killar visar inget intresse alls vilket också blir konstigt.

3.   Killar skriver saker som är helt tagna ur sin kontext och därför saknar relevans.

4.   Killar tillskriver henne alldeles för högt värde och sänker sig själva, alternativt blir alldeles för kaxiga och dryga för att undvika att göra det.

Alla ovantstående är så klart saker vi vill undvika!

De tre gyllene ingredienserna

Det finns tre huvudingredienser till ett bra ”första-meddelande”, nämligen:

-       Att vara personlig och genuin

-       Att sticka ut ur mängden

-       Att vara lättsam

Vi ska gå in på dessa tre koncept mer ingående var för sig, och sedan sätta ihop det till en helhet och ge några konkreta exempel på hur det kan se ut.

Att vara personlig och genuin

Dom allra flesta killar som sysslar med internetdating har någon typ av ”standard-approach” som de använder när de vill ta kontakt med en tjej.

Man skulle kunna kategorisera det hela i två olika typer av approach, nämligen ”indirekt” och ”direkt”.

En indirekt approach skulle kunna vara att skriva något i stil med:

”Tja du är rätt söt för att inte vara min typ icon wink Hur du tar kontakt via Facebook.

De avslutar ofta det hela med en fråga, som exempelvis ”hur gammal är fröken?” eller ”vart är du från?”. Det här lurar så klart ingen alls, om hon inte är din typ skulle du ju aldrig skicka henne ett meddelande till att börja med. Det enda det här subkommunicerar är därför:

”Hej, jag är intresserad av dig men jag vågar inte visa det.”

alternativt

”Hej, jag är intresserad av dig men jag vet att du är ”out of my league” så jag försöker vara lite kaxig för att sänka dig till min nivå…”.

Inget av ovanstående är saker som vi vill kommunicera.

Den andra approach:en att vara ”direkt” är betydligt vanligare och kan se ut något i stil med:

”Tja! Måste bara säga att du är så otroligt vacker! Jag skulle bli jätteglad om jag fick bjuda dej på ett glas vin någon dag.”

Det här är egentligen ett rätt konstigt beteende. Vem skulle vilja vara med en person och tillskriva henne såna kvalitéer efter att bara ha sett en profilbild på henne? Det här subkommunicerar alltså:

”Jag skiter i hur du är som person, jag vill bara komma innanför dina byxor.” (i bästa fall)

och

”Jag har inget egenvärde överhuvudtaget så jag skulle bli överlycklig om vem som helst vill vara med mig!” (i värsta fall)

Om du vill ge henne en komplimang så gör det, men var sparsam och specifik. Skippa allt som låter som mesiga kommentarer i stil med:

”Tja! Måste fråga… Är du från ön paradiset? För du är lik en ängel..  Får man fråga hur gammal fröken är?”

Det här är mesigt och dessutom oärligt då ingen vettig människa kan känna så för en annan person som man aldrig träffat. Även om man träffat varandra så är det här ett jävligt ”cheesy” sätt att uttrycka sig, så undvik det bara.

Kom ihåg att vi är ute för att inleda faktisk och verklig kommunikation med personer som vi är genuint intresserade av, inte mattbomba tjejer med dåliga raggningsrepliker.

En bra sak att komma ihåg är att alla människor gillar att prata om sig själva. Man blir till exempel alltid lite extra uppmärksam om någon annan pratar om en själv.

Tänk dig följande två scenarion. Du står på en bushållsplats och en person gör en iakttagelse om något som involverar dig, exempelvis något du har på dig.

”Vilken fin tröja du har på dig.” (riktat till dig)

Tänk dig nu samma scenario fast den här gången hör du bara hur samma person gör en allmän iakttagelse av samma fenomen.

Snygg tröja det där.” (riktat till en reklamskylt eller något)

Vilken av dessa två skulle fånga din uppmärksamhet mest? Jag skulle våga påstå att chansen att du blir involverad och intresserad av ämnet är mycket större när det handlar om dig direkt.

Samma princip fungerar när det gäller att ta första kontakten med någon på nätet. Bara genom att titta lite på en persons profilsida kan man få massor av användbar information om vem de är, vad de tycker om, vilka intressen de har, etc.. Den här informationen är guld när du ska ta första kontakten. Om du använder den rätt ger den dig möjligheten att skriva ett meddelande som känns genuint, varmt och relevant för mottagaren istället för en generell och ”cheesy” raggningsreplik.

Det betyder inte att man måste uppfinna hjulet varenda gång man ska ta kontakt med en tjej. Utifrån det här kan man formulera en mall med vissa punkter som man fyller i baserat på vilka intressanta saker som finns på hennes profil, även om det såklart är att föredra om man kan få saker att komma ”från hjärtat” varje gång man skriver något.

facebook big 54306921 300x244 Hur du tar kontakt via Facebook.Att vara originell och sticka ut

När jag satte igång med det här projektet började jag bland annat kolla på flera av mina tjejkompisars facebook-konton. Det jag skrev tidigare om att de flesta tjejer får ett till fem meddelanden i veckan från killar som vill stöta på dem är inte en siffra jag hittat på ur luften utan bara en av många saker jag lärde mig av detta.

En annan iakttagelse är hur totalt fantasilösa och konstiga dessa meddelanden ofta var, det var dessutom slående hur många killar som skickar i princip samma sak i tron att de är originella bara för att de tar kontakt. Här är ett par exempel på meddelanden som jag såg flera gånger (och detta är saxat rakt av med stavfel och allt):

Va fin du e!!! Jag bjuder på middag!!

Jag hejar vit vin for alltid. KRAM!

Miss Mariatorget kanske? du känns bekant från tunnelbanan inatt.

Har bara en sak att säga till dig och de är fy fan vad galet snygg! /XXX

Hur står det till, bra hoppas jag?

Vad roar du dig med en dag som denna?
Mvh: XXXX

Hej bara en kille som tycker at du är snygg hur går det för dig då?
peace.

Tjena babe vad händer i helgen fest eller?, har du msn ?

Tja.. du va väldigt snygg..
hur e läget??

Tja hur är de ? Vet du en sak jag tycker att du är en riktig fin & söt tjej de skulle va kul att få lära känna dig!
Förresten är du singel? Du får gärna höra av dig ok? Ha de bra
Puss !

Jag skulle kunna visa hur många exempel som helst. Kolla på exemplen ovan en gång till. Visst känns det lite grann som om killarna i fråga såg tjejernas profilbild, fick kortslutning i huvudet och därefter bestämde sig för att skriva ett meddelande? Några försöker vara originella genom att hänvisa till en plats som dom kanske har setts på eller skriver något som ska vara vitsigt men istället faller helt platt.

Dessa meddelanden kan jämföras med att en tjej är ute och går på stan och en kille busvisslar på henne. Hur många gånger tror du att ”busvisslingen på stan” har lett någonvart? Ändå verkar detta vara de flesta killars strategi på nätet, vilket är smått ofattbart. Det är dock mycket bra för dig eftersom det ger dig en utmärkt chans att bryta av från mängden genom att inte bete dig som om du vore utvecklingsstörd. icon wink Hur du tar kontakt via Facebook.

____________________________________________________________________

Detta är en liten smakbit av Kians 2 timmars föreläsning som behandlar ämnet facebook och hur du går tillväga från att du ser en profil du ”gillar” till att träffas IRL.

Denna föreläsning ingår i ett större seminarium den 8-9 oktober i Stockholm. Det är året största Attraktionsevent med 13 föreläsare och över 17 timmars nytt material. Hela helgen kostar endast 995 kr och du anmäler dig enklast genom att maila oss, namn , mail och telefonnummer till info@c-r.se

Du kan läsa mer om seminariet och alla övriga föreläsningar klicka HÄR.