Det intressanta med att blogga (någorlunda) frekvent om dessa ämnen är att man till slut tömt sitt huvud på mycket man kan och plötsligt börjar fokusera på luckorna i ens kunskap. Man märker hur ens tankar förs mer åt ämnen man inte lagt så mycket möda att utforska och som resultat av det inte är särskilt bra på. Efter några dagar och veckors funderingar och testande börjar så småningom insikterna komma. Vips har man något nytt att blogga om!

Idag är en sådan dag och ämnet är rutiner.

Jag är grym på vissa saker och suger på många andra. Det är en obalans jag ibland skäms för eftersom det handlar om så enkla saker som att lägga sig i tid och att vakna i tid. Om jag inte har något viktigt att göra en morgon – då vaknar jag inte förrän vid lunch-tid. Och det är pinsamt eftersom jag är 22 år gammal.

Anledningen för detta tror jag har att göra med en brist på respekt för dagliga rutiner. Rutiner? tänker jag och skakar på huvudet, Vad fan ska man med det till? Om jag behöver göra något så gör jag det – jag behöver inga rutiner! Man vaknar upp, gör lite som man känner för, kollar klockan och börjar i takt med dagen bocka av sin att-göra-lista.

Du gissar helt rätt om du tror att jag

är en ineffektiv människa. Duktig på vissa saker, absolut – men totalt ineffektiv på andra. Jag är dock väldigt ambitiös och jag stångas med mig själv och min kapacitet hela tiden. Till slut fick jag tänka om lite och börja ifrågasätta mina premisser och den första jag gick mot attack på var min negativa syn på rutiner. Jag frågade mig själv: Är det verkligen så himla fel att ha rutiner?

Jag funderade väldigt länge på det och insåg snabbt att på alla saker jag är duktig på använder jag mig av väl inarbetade rutiner och att jag trivs väldigt bra med dem. Jag insåg snabbt att jag inte alls är kritisk mot rutiner och att mitt enorma s.k. hat är riktat mot tråkiga rutiner.

Rutiner sätter ett status quo, en slags plattform att utgå från. De förbereder en inför en uppgift och skapar rätta förutsättningar och omständigheter. Utan dem är vi vilsna. Utan dem spenderar vi mycket av vårt fokus på distraktioner omkring oss.

Hur kan detta hjälpa dig?

När man sätter ett mål så är det viktigt att ha klart för sig vad det är man påbörjar. Om man sätter ett mål att gå ner i vikt, så är det viktigt att man vet om man påbörjar något kortvarigt eller långsiktigt. Ska du ner några enstaka kilon inför en viktig fest, eller ska du hålla dig i form för resten av ditt liv? Om ditt mål innebär en förändring i livsstil, då innebär det en förändring i dina vanor och rutiner.

Att försöka tackla en sådan uppgift utan de rätta rutinerna blir extremt svårt.

T.ex. Om du vill gå ut på helger för att flirta med tjejer så blir det svårt om du samtidigt har ett tidigt helg-jobb att behöva vakna till. Självklart är det inte en katastrof att bara få sova 3-4 timmar, men den mentala påfrestningen av en sådan förändring i sitt liv (det är för de flesta väldigt nervöst att nyktert gå fram till tjejer och försöka vinna deras intresse) är redan tillräcklig och långsiktigt är det inte hållbart. Dessutom kommer du inte känna dig fri för att helhjärtat gå all in och försöka ta med dig någon hem, då ett lyckat försök innebär en massa ångest i form av noll sömn inför ett arbetspass.

Det är vad rutiner handlar om: att ha koll på sin vardag (helger blir till vardag om man fyller dem med vardagliga att-göra-uppgifter och arbeten) och strukturera sitt liv på ett sätt som gör ens dagliga arbeten och uppgifter enkla & simpla.

Så ta en titt på ditt liv. Är det strukturerat på ett sätt som ger dig fritt utrymme för att dejta? Ger det dig fritt utrymme för att spontant springa på snygga tjejer? Ger det dig möjligheter att umgås med vänner och bekanta? Finns det tid för utgång? Har du vanan att ta en runda på stan en gång i veckan för att handla där (det finns massa tjejer) istället för kvarterstorget där du bor? Vaknar du i tid på morgonen för att ens hinna med en ordentlig dusch och grundlig grooming så du känner dig snygg & fräsch?

Dessa rutiner är viktiga om du vill vara en attraktiv människa med massa valmöjligheter runt omkring dig. Om inte så blir det att du en gång i veckan tvingar på dig snygga kläder och en extra noggrann dusch och går ut och gör dina tre timmar på krogen där du stångas med att flirta på rätt sätt samtidigt som du undrar varför det känns så stelt och varför du inte kan skaka av dig känslan att du inte riktigt känner dig som hemma, bekväm eller ens som dig själv.

Tur då att du har mig som pekar ut det åt dig. icon wink Dagliga rutiner

Mvh

- Alexander S.

document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);