think 218x300 Vilken värld lever du i?

Du ser inte världen som den är. Du ser världen som du tror att den är, vilket är något helt annat. Baserat på tidigare erfarenheter och de tankemönster som just du har skaffat dig på resan genom livet färgar du varje händelse så att den matchar din inre bild av vad som är sant och rimligt. Men eftersom dina upplevelser är helt unika för dig matchar din bild av verkligheten aldrig helt någon annans trots att vi allihopa faktiskt lever i exakt samma fysiska verklighet. Saker som är helt uppenbara för dig kan vara helt uteslutna i någon annans bild av den så kallade verkligheten. Det här gäller allt ifrån hur du ser på dig själv, hur du ser på andra och hur du ser på vad som är möjligt, rimligt och sannolikt i olika sammanhang.

Till saken hör att detta blir som en självuppfyllande profetia. Vi uppfattar nämligen främst bara det som vi förväntar oss av världen. Hjärnan är oerhört välkalibrerad när det gäller att uppfatta det vi talar om för den att leta efter. Oavsett om det är något du längtar efter eller är livrädd för uppfattar hjärnan signalen som ”Aha! Det här är viktigt så det ska jag leta extra noga efter”. Föreställ dig att du ska leta efter dina nycklar. Hjärnan går då helt automatiskt in i ”nyckel-mode” och reagerar starkt på allting som skulle kunna vara det minsta likt en nyckel. Den kommer slå larm på allt som möjligtvis skulle ha en chans att uppfattas som litet, grått och/eller silvrigt, oavsett om det är en sten, en penna eller ett smycke.

På exakt samma sätt kommer din hjärna generalisera när det gäller annat som den vet att du tycker är viktigt att hålla utkik efter. Är du rädd för att bli avvisad kommer hjärnan vara superalert på varje tecken som eventuellt skulle kunna tolkas som ointresse (och ignorera det som inte matchar, alltså tecken på intresse!). Är du övertygad om att killar eller tjejer beter sig på ett visst sätt kommer din hjärna förse dig med massor av exempel på att det är sant. Samtidigt som någon annan, som är inställd på att människor beter sig på ett helt annat sätt, också kommer få sin världsbild bekräftad. Hur jag förväntar mig att människor kommer bete sig påverkar nämligen hur jag beter mig mot dem. Har jag en inre bild av att alla killar är svin kommer jag förmodligen inte vara mitt allra charmigaste jag mot dem eftersom jag känner ett behov av att skydda mig och vara på min vakt. Därigenom kommer jag skapa ett beteende hos dem som matchar min förväntning. Om jag istället har grundinställningen att killar är härliga varelser som gör mitt liv och min kväll ännu härligare kommer jag bete mig därefter och skapa sköna möten som leder till mer kul.

Vi är alla helt övertygade om att vår världsbild är sann och agerar som om den gällde även för andra (eftersom det skulle innebära en rejäl livskris om bilden började spricka). När en kompis till mig precis blivit singel föreslog jag att vi skulle gå ut och dansa och flirta lite. ”Nä”, svarade hon, ”jag vill inte bli ihop med nån ny just nu” – underförstått att går man ut och träffar killar vill dom bara bli ihop med en. En bild av verkligheten som vid den tidpunkten var väldigt främmande för mig men helt självklar för henne. En annan kompis förklarade för mig att man absolut inte kan ta initiativ till att dansa med killar på krogen för då börjar dom bara tafsa på en. Det var helt sant för henne men inte för mig, som ofta har hur kul som helst på dansgolvet utan att bli otillbörligt behandlad mot min vilja – trots att vi står på exakt samma dansgolv!

Så hur kan vi förklara detta mysterium? Min teori är att vi inte alltid är medvetna om vad vi utstrålar och vilka signaler vi skickar till andra människor. Utan den medvetenheten verkar det förstås som att ”alla” beter sig på samma sätt när de reagerar på de signaler du skickar ut. Den lilla detaljen att de alltid bara beter sig så mot just dig har vi gärna överseende med. Men den enda gemensamma nämnaren i varje interaktion i ditt liv är ju du! Det går ju inte att säga att ”alla killar/tjejer” är på ett visst sätt när varje person uppfattar dessa mönster på helt olika sätt.

Om du gång på gång råkar ut för samma sak är det kanske dags att besvara den klassiska frågan ”varför händer det här alltid mig?”. Det är en briljant fråga som de flesta ställer sig någon gång i livet, men sällan tar sig tid att verkligen besvara. I svaret ligger dock all potential till utveckling och förändring, för det är först när du identifierat vad det är som inte fungerar som du kan byta ut det mot något som fungerar bättre.

cleardot Vilken värld lever du i?

Linnea