Jag var på en polaritetsworkshop förra veckan där en övning gick ut på att överdriva hur vi lever i en värld av anti-polaritet med bitch shieldade kvinnor och mesiga män. Vi överdrev detta så att kvinnorna verkligen fick gå in i känslan av att behöva skydda sig och utstråla ”kom förihelvete inte nära!!” och debriefade efteråt om hur det kändes. Det väckte väldigt, väldigt mycket ilska, vrede, aggression och/eller känslor på gränsen till hat hos i princip alla kvinnor, vilket verkade förvåna männen mycket. Att en helt oskyldig övning på 10 minuter i en trygg miljö kan väcka så mycket ilska. Själv skrämdes jag mest av hur obehagligt välbekant det kändes att ta på mig den där skölden. För jag vill ju inte det, men jag behärskar det alltför väl. Jag vill vara öppen och fri, men om inte jag skyddar mig, vem gör det då? För mig som kvinna är både behovet av skydd och den där ilskan helt självklar men männen verkade bli otroligt förvånade. Både över att ilskan överhuvudtaget fanns och att den väcktes så starkt av en enkel övning. Jag reflekterade en del kring detta efteråt. Både på vad jag kan göra för att våga låta bli att skydda mig och vad män kan göra för att undvika att trigga kvinnors behov av att skydda sig. För ni lider ju också oerhört av detta, av tjejer som mördar er med arroganta blickar på krogen eller som rent ut kallar er äckel och ber er dra åt helvete. Inte ens nödvändigtvis för att ni är bad guys eller beter er illa utan för att ni bara genom att vara män påminner om andra killar som varit bad guys eller betett sig illa.

En nyckel till detta är att förstå att kvinnor har en lyhördhet som jag tror att många killar knappt kan föreställa sig. Ni tror att det räcker att vara en bra kille och bete sig schysst, säga och göra rätt saker, men vi läser in sååå mycket mer i allt ni gör, säger och förmedlar på sätt som ni inte vet om eller ens kan föreställa er. Och något av det allra obehagligaste som ni ofta förmedlar utan att veta om det är en känsla av att ni vill ha något av oss. Att ni tar kontakt med en kvinna för att ni vill ha något av henne. Det kan vara sex, ett nummer, social proof, status bland polarna, självförtroendeboost eller vad som helst. Men vi känner av det och det är inte en skön känsla! Alls! Det känns i hela kroppen om en kille pratar med mig för att han är nyfiken på vem jag är eller om han har bakomliggande egoistiska motiv, hur trevlig han än verkar.En liknelse som inte är helt klockren men ändå det närmaste jag kan komma på är att beskriva känslan av att vara tjej på krogen med att vara i ett rum fullt med säljare som totalt okalibrerat men med en väldigt kraft vill sälja på dig vad de nu har att erbjuda. Det kan ibland vara otroligt skickliga säljare, men det spelar ingen roll, du vet att dom inte i huvudsak är där för att ge dig vad du behöver utan för sin egen skull och att dom kommer säga precis vad du vill höra för att du ska köpa. Tills du köper. Sen kommer dom gå. Och precis som att man kan bli lite kort i tonen mot telefonförsäljare när dom för tusende gången ringer och stör mitt i middagen för att sälja nåt man inte behöver får många tjejer till slut nog av killar som okalibrerat kommer fram på krogen och vill ha nåt av dem. Till slut lyssnar man inte ens på vad just den här telefonförsäljaren vill sälja utan drar alla över en kam och tänker ”telefonförsäljare = jobbig och störande” och avslutar så fort man kan. Till slut tar man inte ens reda på vem just den här killen är utan drar alla över en kam och tänker ”killar på krogen = jobbiga och störande” och avslutar så fort man kan. Helt enkelt för att tidigare erfarenheter säger att risken är för stor, att det inte kommer leda till något bra.Men ibland kan det hända att man möter en säljare som verkligen brinner för sin tjänst eller produkt, som tror stenhårt på den och vet att den på riktigt kan hjälpa människor. En säljare som älskar sitt arbete och njuter av att sprida det hen säljer till världen men också bara av att prata med människor, oavsett om du köper eller inte. Som sprider skön energi, känns pålitlig och alldeles självklar att köpa av. Och ibland kan det hända att man möter en man som vill dela med sig av sig själv istället för att jaga efter något jag kan ge honom. Som älskar kvinnor, älskar att umgås och älskar sig själv. Som trivs med att vara den han är och ge av det till världen. Och det är något helt helt annat. Jag kommer shit testa honom ändå, för det skulle ju kunna vara en fasad, men han kommer inte bry sig för han har inget att bevisa. Och plötsligt finns det inte längre något jag behöver vara rädd för eller skydda mig mot, för han är inte ute efter att få något av mig för sin egen skull. Och plötsligt vill och vågar jag ge hela mig själv till honom.Vilken energi sprider du till kvinnor du möter? Vill du ge eller ha?
God Jul
Linnea