För drygt ett år sedan åkte jag till London för en helgkurs med brittiska dejtingcoachen Matthew Hussey vars mission är att hjälpa kvinnor ”find, get and keep the guy” – han lär ut woman game helt enkelt. Utöver konkreta attraktions- och dejtingstrategier för tjejer handlar stora delar av hans kurser om vikten av att ta dig ur bekvämlighetszonen, bli den person du vill vara och skapa det liv du vill leva – alltså sådant som i allra högsta grad är både tillämpbart och superviktigt även för män. När jag nyligen rensade datorn och hittade anteckningar från kursen slogs jag ännu en gång av hur briljanta saker den här killen lär ut. Så här kommer 6 grymma visdomar från Matt.

1. Changing your relationship with looking stupid will change your entire love life.

Matt menar att de flesta inte har något sex/kärleksliv enbart på grund av att de försöker undvika att göra bort sig. Det är ju ett fruktansvärt högt pris att betala så hur gör man för att förändra sin relation till pinsamheter? Jag föreslår att du tar dig an det precis som vilken annan rädsla eller fobi som helst – nämligen genom att utsätta dig för den.

2. You have two options in your (love)life. Wait or create.

Väntar du eller skapar du? Om du väntar, vad väntar du på? Vanligtvis brukar inte särskilt mycket bli bättre av lite (eller mycket) väntan. Står du och samlar mod för att gå fram till den där hetingen kommer du garanterat bara bli mer nervös av att vänta lite till (därav den fantastiska 3-sekundersregeln). Är det något annat du väntar på (löneförhöjning, att ”någon gång” göra högskoleprovet eller att den där personen till slut ska fatta hur bra du är egentligen) kommer inget hända om du inte skapar det. Egentligen kan man säga att du skapar även när du väntar, men det du skapar då är större möjligheter för andra att realisera sina drömmar genom att utesluta dig själv ur konkurrensen.

3. Only two things come to those who wait. The wrong thing and nothing.

I allra bästa fall kommer din passivitet inte drabba dig negativt på något aktivt sätt. I så fall kommer ditt best case-scenario vara att absolut ingenting händer, allt allt fortsätter precis som vanligt. Det är dock ganska osannolikt eftersom världen också innehåller människor som har en riktning och vill något. Och om du inte vet vad du vill eller vågar skapa det är risken ganska stor att någon annan som vet och vågar kommer övertyga dig om att hjälpa dem att bygga deras drömmar. Ta vara på ditt liv.

4. To succeed in any area of your life you need confidence and competence.

Det här kan verka självklart, men det är väldigt väldigt många som bara har antingen självförtroende eller kompetens. Är du killen som läst allt pickupmaterial som finns och har all teoretisk kompetens som nånsin skulle kunna behövas men saknar självförtroende eftersom du kanske inte riktigt lämnat datorn och gått ut och tillämpat din nyvunna kunskap tillräckligt mycket för att höja självförtroendet? Eller liknar du snarare den där skitkaxige killen som har största självförtroendet i stan men ingen aning alls om vad han håller på med utan bara fortsätter att gå laget runt och få nej, örfilar, drinkar i nyllet och kanske något enstaka hångel, men som skulle ha väldigt mycket att vinna på att finslipa sina strategier? Förmodligen befinner du dig någonstans mittemellan, så fundera på vad du skulle behöva mer av för att få bättre resultat. Är det ett ökat självförtroende eller mer kunskap? Vad skulle kunna ge dig mer av vad du behöver?

5. What’s more important? Your excuses or your results? Cause you can’t have both.

Ursäkter kanske funkar på kort sikt för att hålla självbilden intakt (”hon är ändå inte min typ”, ”jag har roligare med mina kompisar än med främlingar” osv), men det är just det som är problemet: att självbilden behålls intakt – när den skulle kunna växa. Kvalitén på ditt liv står i direkt proportion till hur mycket osäkerhet du kan hantera brukar Tony Robbins säga. Din rädsla för negativa tankar, känslor och upplevelser står i vägen för de positiva tankar, känslor och upplevelser du skulle kunna ha.

6. Be yourself, sure. But are you being the best or worst version of yourself?

Det här tycker jag är en så himla bra distinktion av den gamla klassikern ”var dig själv”. För det är du ju alltid, i någon version. Frågan är vilken version. I vilka situationer är du den allra bästa versionen av dig själv och när kommer dina sämre sidor fram? Vad kan du göra för att stärka dina bästa sidor och se till att du blir den du vill vara? För det går, tro mig! Kontakta någon som har det resultat du vill skapa och fråga hur de gjorde, läs en bok, googla och gå ut i verkligheten och prova! Resultatet du vill ha går att skapa, du behöver bara ta reda på hur! Som en annan av mina favoritcoacher, Marie Forleo, brukar säga: Everything is ”figure out-able”.

Linnea

} else {